Naštval se a zastavil auta

Muž zastavil v pátek na dvacet minut dopravu. Chtěl tak vyprovokovat policisty k řešení krádeže.

V pátek odpoledne zažili řidiči něco, co se v Táboře často nestává. Na Křižíkově náměstí v centru se do silnice postavil mladý muž. Nehnul se odsud ani po čtvrt hodině. Chtěl tak přivolat policii. Lidé troubili, nadávali, pomohla až policie.

Máte pomáhat a chránit

Je pátek, půl čtvrté odpoledne, dopravní špička. Na Křižíkově náměstí stojí uprostřed silnice ve směru na Prahu muž v černé kšiltovce. Se založenýma rukama ignoruje bílý tranzit najíždějící mu do zad i troubení řidičů ve stále se prodlužující koloně.
Na muže pokřikují kolemjdoucí a dohadují se, co je zač, proč brání v provozu. Tipy opilec a blázen zní nejčastěji.

„Komunisti, ti by s ním zametli,“ komentuje starší muž.
Po dvaceti minutách se auta konečně mohou rozjet. Přijíždí totiž policie a demonstranta odvádí. Ten se nebrání. Naopak, příjezd policejního auta vítá. Má totiž problém. „Chtěl jsem nahlásit krádež, nikdo to se mnou neřešil. Prý jste někde v zácpě. Tak teď je tady zácpa, a už to řešit musíte,“ říká asi třicetiletý muž městským strážníkům.

Za chvíli přijíždí i státní policie. „Máte pomáhat a chránit, tak to dělejte,“ obrací se na ně mladý muž naléhavě. Policisté ho poté odváží na služebnu. A provoz se vrací do normálu.

Když se Jiří Novák vracel minulý čtvrtek v noci taxíkem domů, přišel o osobní věci. Druhý den chtěl nahlásit na policii krádež. Čekání na služebně ale nevydržel. Rozhodl se přivolat policisty. Po svém. Zablokoval dopravu. Co se vlastně stalo?

Dlouhé čekání

„Jel jsem taxíkem. Ten večer jsem toho, přiznávám, docela dost vypil. Za odvoz měla předem zaplatit jedna slečna. Když jsem ale vystupoval, řidič po mě začal peníze požadovat,“ vypráví Jiří Novák. „Řekl jsem, že mu nic nedám. Sebral mi věci a odjel,“ líčí Novák.

To, že byl muž silně opilý a odmítl zaplatit, potrvrzuje i policie. Pak už se ale výklady rozcházejí. „Na opakovanou výzvu k zaplacení reagoval tak, že bundu i batoh nechal na místě a utekl,“ uvádí mluvčí policie Miroslav Doubek.

Druhý den šel Novák na policejní služebnu nahlásit krádež batohu, dokladů a mobilů. Na vrátnici ho prý vyzvali, aby počkal na policisty, kteří uvízli v dopravní zácpě. Když se situace po půl hodině nezměnila, rozhodl se Novák jednat sám. Vyrazil na Křižíkovo náměstí, kde zastavil dopravu.

Podle policie na stanici nečekal dlouho. Jeho chování proto nechápou. „Všechny hlídky byly služebně zaneprázdněné v terénu. Policista požádal muže o chvíli strpení s tím, že jakmile se hlídka vrátí, okamžitě jeho oznámení sepíše,“ říká Doubek. Novák ale podle něj odmítl čekat a odešel, taxikáře chtěl kontaktovat sám.

Místo toho si ale stoupl doprostřed křižovatky. Jak později policisté zjistili, bundu i batoh odevzdal sám řidič taxíku na dispečink.

Hlídka nakonec na Křižíkovo náměstí přijela a odvezla Nováka na stanici. Dostal pokutu dva tisíce korun. Ještě tentýž večer si Novák přišel své věci vyzvednout.

Jako zástavu musel řidičovi taxíku nechat mobilní telefon. Stále mu totiž dluží dvě stě čtyřicet korun za čtvrteční odvoz domů.