Nejhezčí novostavbou za posled ních dvacet let je areál na Vinici

Jde spojení Pardubice a moderní architektura dohromady? Moc ne. Výjimky ale existují.

Příkladů špatné architektury by se v Pardubicích našlo víc než dost. Sedmička se proto rozhodla vypátrat, co se za posledních dvacet let naopak povedlo. V anketě hlasovala dvacítka architektů. Na zlatou příčku jednoznačně dosáhlo Administrativní centrum Vinice.

1. Administrativní centrum Vinice
Komplex je schovaný za fotbalovým stadionem. Kromě kanceláří je v budovách restaurace, posilovna, konferenční sál a parkoviště.
„Je to lehká a nadčasová stavba,“ myslí si architekt Aleš Klose. Pro většinu dotázaných je to zdařilý příklad moderní architektury, který je navíc citlivě včleněn do svého okolí. „Projektovat jsme začali někdy v roce 2001. Strávili jsme na tom čtyři roky života,“ říká architekt Ilja Coufal, který na centru Vinice pracoval dohromady s Janem Opitzem.
Za dobrý výsledek může i ten fakt, že investor nenutil architektonický ateliér ke kompromisům.
„Všude se dělají určité ústupky. Ale nebyl to náš první společný projekt. Proto to nebyly kompromisy, které stavbu poškodily a podařilo se dodržet původní záměr,“ dodává Coufal. Sám jako nejlepší novodobou stavbu Pardubic označil budovu Fakulty chemicko-technologické.

2. Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubice
Za tuto budovu získal ateliér Kuba & Pilař cenu Gand Prix 2009. Mezinárodní porota ji vybrala z projektů více než stovky ateliérů.
„Díky prestižnímu ocenění tento dům po Janákově krematoriu zase vrátil Pardubice do světa architektury. Je to dům jasného názoru – sebejistý, estetický, nekompromisní. Vzbuzuje emoce a reakce a to je pro město dobře,“ říká rozhodně architekt Ondřej Teplý.

3. Magnum
O domě na třídě Míru se mluví hodně. Původní projekt sliboval budovu vyšší a velkorysejší, aby vytvořila protiváhu k Zelené bráně.
„Je to promarněná příležitost, budova mohla sehrát mnohem důstojnější roli,“ myslí si architekt Milan Košař. I přes výhrady v hlasování Sedmičky Magnum obstálo, jako silný urbanistický počin v centru města.

4. Rekonstrukce Krajské knihovny
Mezi středověkým domem u Zlatého beránka a bankou od architekta Gočára se objevila současná budova ateliéru Cuboid architekti. „Je to novostavba citlivá k historickému prostředí,“ zdůvodňuje svůj hlas architektka Pavla Pannová.
Starou a novou část knihovny spojuje dvoupodlažní prostor čítáren. Z jedné strany nabízí přes sklo pohled do atria, z druhé strany ho uzavírá původní středověká zeď.

5. Budova katastrálního úřadu
Monolitická šestipodlažní konstrukce nad nepravidelným půdorysem vzešla s projektové kanceláře ASP Praha. Budova je zastřešená železobetonovou skořepinou.
„Líbí se mi vlastně dokončení celého bloku mezi ulicí Husovou a Na Třísle. Administrativní i bytové objekty mají vysokou kvalitu, ale nejvýše řadím katastrální úřad,“ komentuje anketu architekt Miroslav Petráň.

6. Rodinný dům v Srchu u Pardubic
Projekt atypické rodinné vily jednoduchých geometrických tvarů připravil Ateliér Sporadical, konkrétně architekti Jakub Našinec a Aleš Kubalík. Dům má hliníková okna a místo plotu je obehnán konstrukcí vyplněnou kamenem.
„Svěží stavba. Jasně říká, že bydlení je individuální záležitost. Může vypadat jinak a lépe, než katalogové domy,“ říká architekt Ondřej Teplý.

7. Nájemní dům v Teplého ulici
Dům dvojice Petr Pinkas a Jan Žalský se stal součástí nedokončeného a rozpadlého bloku. Stavby kolem něj nemají žádný řád. Budova je hned na hraně chodníku a tvoří příčný profil Teplého ulice.
Boční fasády jsou slepé a může vedle nich vyrůst další budova. Železobetonovou konstrukci doplňují okenice z černého laminátu.
„Působí to nápadně nenápadně. Navíc je to celé postavené v místech, kde si už nikdo nedokázal představit, že by tam mohl být dům. Autoři dokázali, že tam dokonce dům musí být,“ komentuje stavbu architekt Ondřej Teplý.

Blýská se na lepší časy?

Odborníci, které Sedmička oslovila, se většinou shodují, že Pardubice jsou na tom z hlediska současné architektury dost špatně. Nad povedenými věcmi převládají nezdařilé projekty. „Máme tu stavby negativní, kontroverzní. Nevhodné po stránce umístění, urbanismu i architektonického řešení,“ domnívá se Aleš Klose.
Administrativní centrum na Vinici, které bylo otevřeno před rokem, by mohlo být pro investory inspirací. A pro obyvatele Pardubic příslibem, že časy se mění.
„Vydařenost stavby není jen o estetické kvalitě, nadčasovosti a designu. Hlavní je její zapojení do městského prostředí,“ myslí si Ondřej Teplý.