Oprava žene auta do serpentin

Řidiče mířící na Moravu čekají problémy. Hřebečský tunel je dočasně mimo provoz.

Ještě týden bude trápit řidiče, kteří míří z Pardubic na Moravu, oprava hřebečského tunelu. Auta kvůli ní musí objízdnou trasou po staré silnici třetí třídy.
Ta je úzká, plná serpentin a je tam zákaz předjíždění, takže výjimkou nejsou dlouhé kolony. Tunel Hřebeč u Moravské Třebové bude mimo provoz nejdéle do čtvrtka 20. října.

Jako zamlada

„Když tudy teď jedu, vracím se do doby mého dětství, když jsme s našima jezdili na Moravu. Tunel tehdy ještě nebyl a naší škodovce kopec dal pokaždé pořádně zabrat.
Koneckonců nebyli jsme tehdy jediní. Za nákladními auty se vždy táhly dlouhé kolony, tak jako teď. Uzavírka je nepříjemná věc, ale chápu, že údržba tunelu je nutná. Řidiči to musí vydržet,“ komentoval situaci minulý týden profesionální řidič Jan Vít, který po důležité silnici spojující východní Čechy s Moravou často jezdí. Podle něho by se situace pořádně zkomplikovala, kdyby začal padat sníh, což není v okolí tunelu Hřebeč koncem října nic neobvyklého. Třeba před dvěma lety v polovině října tam sníh dopravu pořádně zkomplikoval. I tehdy byl tunel uzavřený a řidiči museli po objížďce.
Pracovní čety opravují portál tunelu a kontrolují jeho osvětlení.
Když bude nepříznivé počasí, silničáři prý práce omezí a auta pustí do tunelu. „Termín 20. října je stanoven s časovou rezervou v případě nepříznivého počasí. Uzavírka bude přerušena v době technologických přestávek a v případě sněžení. Práce začaly až na podzim, protože dříve jsme neměli přidělené peníze,“ uvedl Lutobor Lipan z odboru dopravy krajského úřadu v Pardubicích. Tunel usnadňuje cestu řidičům, kteří jezdí po frekventované silnici první třídy číslo 35 z východních Čech na Moravu a opačně.
Díky této stavbě se v tomto úseku podařilo snížit počet dopravních nehod, které v tomto úseku byly před vybudováním tunelu velmi časté. I dnes je značné převýšení, které v těchto místech silnice překonává, problémem a stále platí, že i silnice s tunelem patří ke kritickým bodům na hlavním silničním tahu Pardubického kraje.
Třeba před rokem tam na několik hodin zablokovala silnici děsivě vypadající nehoda kamionu. Tahač s návěsem se převrátil loni 19. října za tunelem ve směru na Moravskou Třebovou, když zavadil o svodidla. Náklaďák s nákladem skelné vaty byl napříč přes celou vozovku. I tehdy museli řidiči využít objízdnou trasu po staré silnici.
Silnice číslo 35 patří k nevytíženějším komunikacím v Česku. Přesto se vybudování silnice dálničního typu, která by měla tuto zastaralou dopravní tepnu nahradit, neustále odkládá. V současné době totiž dokonce v několika úsecích mezi Opatovicemi a Mohelnicí není jasné, kudy nová silnice povede.
Plánovaná rychlostní silnice číslo 35 má vést z Libereckého kraje, kolem Hradce Králové, Opatovic nad Labem, Vysokého Mýta, České Třebové na Moravu.