Potíže bitcoinových burz pokračují, další omezila provoz

Bitcoiny (ilustrační foto)

Bitcoiny (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Antanacoins via Flickr

Jedna z největších bitcoinových burz Bitstamp zastavila výběry z osobních účtů svých uživatelů. Reaguje tak na útoky hackerů, které v posledních dnech postihly i další burzy.

Hackeři využívají nedávno odhalenou chybu systému ověřování transakcí, uvedla slovinská společnost. Její rozhodnutí přichází poté, co v pátek podobný krok učinila tokijská burza Mt. Gox. Bulharská burza BTC-e varovala, že může docházet ke zpožďování některých transakcí.

Nadace Bitcoin Foundation, která spravuje kryptografický kód, na nějž virtuální platidlo spoléhá, uvedla, že pracuje na nápravě. Dodala, že uživatelé, kteří burzám svěřili své úspory, se o ně nemusí obávat. „Kdokoli za tímto útokem stojí, nekrade bitcoiny. Daří se mu ale předejít potvrzení některých transakcí,“ uvedl hlavní vývojář nadace Gavin Andresen.

Chyba umožňuje hackerům měnit identifikační čísla transakcí ještě předtím, než jsou zaregistrována v blockchainu - databází všech transakcí provedených s bitcoiny. Systémy následně usoudí, že transakce se nezdařila a pokoušejí se ji opakovat.

Podle Bitcoin Foundation se o problému ví od roku 2011 a burzy mu měly předcházet úpravou svých programů. Nyní se ale ukazuje, že burzovní software je zranitelnější, než se předpokládalo. Výběry peněz budou opět povoleny za 48 až 72 hodin, oprava bezpečnostní díry potrvá déle. „Nejde to opravit přes noc,“ uvedl Anderesen.

Potíže bitcoinových burz se odrazily v jejich prudkém propadu. Zatímco v listopadu dosahovala cena bitcoinu na burze Mt. Gox až 1250 dolarů a na začátku ledna se po krátkém poklesu vrátila nad tisíc dolarů, nyní se na Mt. Gox během týdne propadla až na aktuálních 540 dolarů. Na Bitstamp si zatím bitcoin drží vyšší hodnotu, konkrétně okolo 660 dolarů.

Vývoj na burze Bitstamp během posledního rokuVývoj na burze Bitstamp během posledního rokuVývoj na burze Bitstamp během posledního roku | Bitstamp