Praha schválila desetimilionovou půjčku pro kongresové centrum

Radní hlavního města schválili desetimilionovou půjčku pro Kongresové centrum Praha (KCP). Peníze mu mají pomoci, aby se nedostalo do platební neschopnosti, řekl primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Dodal, že rada chce opět jednat o tom, jak KCP oddlužit. KCP dluží asi 2,1 miliardy korun.

„Necháváme si znovu předložit materiály o ekonomickém řešení kongresového centra,“ řekl Svoboda. Protože jde podle Svobody o složitý problém, s jeho podrobnostmi se mají zastupitelé seznámit na semináři. Potom se budou oddlužením znovu zabývat. Minulé vedení města již v září odsouhlasilo způsob oddlužení, jak jej navrhlo společenství Penta Investments a Zátiší Catering Group. Městu nabídlo, že za zhruba 1,2 miliardy korun odkoupí veškerý majetek společnosti mimo samotného kongresového centra, tedy hotel, byznys centrum a pozemky. Zároveň by příštích 24 let provozovalo hlavní budovu.

Na zbývající dluh ve výši asi 900 milionů korun by mělo přispět částkou 370 milionů hlavní město, na další část má sehnat nový úvěr společenství. Ten bude od roku 2014 splácen z výdělku z pronájmu kongresového centra. KCP musí dluh splatit nejpozději v roce 2014. Pokud by společnost nebyla schopna své závazky splácet, hrozil by jí krach. Dluh KCP vznikl především kvůli rekonstrukci před zasedáním Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v roce 2000. Praha je stoprocentním vlastníkem KCP. S prodejem majetku ale musí souhlasit ministerstvo financí (MF), které má na nemovitostech zástavu. Bývalý Palác kultury byl otevřen v roce 1981 jako jedna z největších staveb svého druhu v Evropě. Po rozsáhlé rekonstrukci v letech 1998 až 2000 se hlavní atrakcí budovy stal Kongresový sál, který údajně patří mezi 13 nejlepších koncertních sálů světa a je svými akustickými parametry srovnatelný se slavnou londýnskou Royal Albert Hall.