Stovkám dětí vyšetří oči zdarma

Více než osmnáct set předškoláků pohlédne v Boleslavi, Mnichově Hradišti a Kosmonosích do speciálního přístroje. Odhalí oční vady.

Učitelka mateřské školy ve Svatovítské ulici vede do třídy dvě desítky dětí. V punčocháčích a sukýnkách se usadí na lavičku. Trochu se bojí. Ve třídě je navíc šero.
„Tady je takový šášula, na kterého se podíváte, a já za chvilku poznám, jestli máte v pořádku oči,“ vysvětluje jim Dana Fořtová. Poté se usadí na malou židli a vyvolá prvního ze seznamu.
Ten si sedne proti ní a skutečně se jen koukne na rozesmátou tvář, která se rozsvítí na přístroji, nic ho nebolí, nikdo se ho nedotýká. Oči má v pořádku a ještě ho dospělí chválí. Ostatní děti pookřejí.
Takto Fořtová ze sdružení Prima Vizus, které vyšetření provádí, do 16. června navštíví mateřské školy v Mladé Boleslavi, Mnichově Hradišti a Kosmonosích.
„Přibližně šest procent dětí ve školkách má nezjištěnou oční vadu. Dítě nenapadne, že svět vnímá jinak, a tedy o tom neví ani rodiče, učitelky či dětský lékař,“ říká ředitel sdružení Prima Vizus Robert Plachý.

Ve škole může být pozdě

Speciální přenosná videokamera podle toho, jak dopadá vyslaný paprsek zpět, změří zrak malého pacienta. Najde-li vadu, pošlou jej k odborníkovi, do Boleslavi na oční oddělení nemocnice. Tam udělají detailní vyšetření.
„Říká se, že když třeba tupozrakost objeví ve dvou až třech letech, až osmdesát procent dětí lze vyléčit,“ tvrdí Plachý. Horší je, když se na nemoc přijde až ve škole.
Většinou učitelé nebo rodiče oční vadu odhalí teprve tehdy, když začne mít školák problémy se čtením ze sešitu, z tabule či při tělocviku. Náprava je potom obtížnější.
Stovkám dětí vyšetří oči zdarma
Nyní je lékaři díky projektu Koukají na nás správně? odhalí dostatečně brzy. Vyšetření z fondu prevence dětem v mateřských školách hradí Zaměstnanecká pojišťovna Škoda. Ta o něm řekla ředitelkám, které musely získat souhlas rodičů.
„Neměla jsem žádné obavy, naopak. Přivítala bych i vyšetření sluchu,“ říká vedoucí učitelka Mateřské školy T. G. Masaryka Jaroslava Machotová.
Odmítla jen dvě zařízení. Školka při Klaudiánově nemocnici a Klubíčko v Bosni.
„Rodiče o vyšetření neměli zájem, z šestadvaceti jen asi čtyři,“ vysvětluje ředitelka Klubíčka Jarmila Ponocná. „Jsme alternativní waldorfská školka, děti mají alternativní lékaře nebo už k očnímu chodí,“ konstatuje Ponocná.

Vyšetří i nejmenší

Nabídky ve školkách využilo asi devadesát osm procent rodičů. Nejčastěji odmítli, protože potomek už brýle nosí.
Jiní přivádějí na vyšetření i mladší děti, které ještě do školky nechodí.
„Sama mám brýle, obě děti se mi narodily předčasně, určitě není na škodu, když jim oči prohlédnou,“ míní Martina Horáčková. Kromě čtyřapůlletého Jakuba nechala vyšetřit i dvouletou Adélu. „Malý nález tu je, ale ještě v normě,“ ujišťuje ji Plachý.
Podobně do mateřinky ve Svatovítské ulici přivedli rodiče další tři sourozence.
Pokud bude zájem, uvažuje pojišťovna o pokračování projektu na vesnicích a také o tom, že službu nabídne i maminkám, které nemají dítě ve školce, ale vyšetření by chtěly. Na podzim s ním určitě začne na Nymbursku.

Vyšetření očí na Mladoboleslavsku prohlédnuto bude 1 826 dětí v osmnácti školkách
je zdarma pro všechny. Přijít mohou i sourozenci, kteří jsou pojištěni u ZPŠ
podle výsledků v jiných městech objeví přístroj vadu u přibližně sta dětí
dál je ošetří v nemocnici