V Brně-Líšni se staví bytový komplex, dle kritiků nezákonně

V Brně-Líšni začala stavba nového bytového komplexu. Vzniká v Horníkově ulici v místě bývalého borovicového hájku. Certifikát pro zahajovanou stavbu vydal autorizovaný inspektor, podle Nesehnutí však ignoroval námitky sousedů a porušil tak zákon. Firma tvrzení odmítá s upozorněním na rozsudek pražského městského soudu. "(Soud) dospěl k závěru, že žaloba není důvodná, certifikát ponechal v platnosti a řízení pravomocně skončil," uvedla firma na svém webu. Podle Nesehnutí však certifikát přezkoumává ministerstvo pro místní rozvoj.

Nesehnutí cituje Sandru Podskalskou z advokátní kanceláře Šikola a partneři, podle níž soud záležitost postoupil ministerstvu. Podle ní má ministerstvo o odvolání rozhodnout nebo podat kompetenční žalobu, pokud se svou rolí odvolacího orgánu nesouhlasí. Stavbu bytů v brněnské Horníkově ulici má na stole od června. Certifikát pro stavbu bytového komplexu v Líšni vydal podle Nesehnutí autorizovaný inspektor Milan Teisiger, týž člověk, který povolil stavbu prodejny Bauhaus v Brně-Ivanovicích. Tamní obyvatelé také proti stavbě protestují, ale marně. Kritici z Nesehnutí mluví o „pokoutně vydaných certifikátech“, jimiž prý investoři obcházejí úřady i veřejnost.

Praxi týkající se certifikátů a autorizovaných inspektorů kritizovala loni i zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová. Podle ní inspektoři mnohdy nezohledňují námitky sousedů nebo sousedy vůbec neosloví. Situaci podle Seitlové zhoršuje to, že proti certifikátu neexistuje opravný prostředek. Proti vydanému stavebnímu povolení se lidé mohou odvolat, proti certifikátu nikoli.

Právník Petr Novotný z advokátní kanceláře Ambruz & Dark už dříve řekl, že podle něj není právní úprava pozice autorizovaných inspektorů dostatečná. „V případě, že někdo chce zneužít situace, spoléhá na to, že není zcela jasné, jak vydaný certifikát zrušit,“ uvedl. Inspektor prý ale v každém případě odpovídá za škodu, kterou způsobí. Pokud opakovaně poruší svou pravomoc, měl by být podle právníka odvolán.