Bude digitální rubl silnější zbraň než atomovka? Moskva připomíná naivní startup, ale klame tělem

Z Ruska proudí nové a nové nápady na podkopání role dolaru ve světě.

Z Ruska proudí nové a nové nápady na podkopání role dolaru ve světě. Zdroj: DALL-E

Přes krypto už se zase dají vydělat stovky procent na bizarních psích virtuálních mincích, ale tady legrace končí. Alespoň teoreticky. Rusko dává společně s dalšími státy uskupení BRICS najevo ambice definitivně se pomocí technologie digitálních měn odstřihnout od sankcí a západní finanční infrastruktury. Podobné nápady ale Moskva chrlí v mírné obměně pravidelně a ne vždy je dotahuje do konce.

Kdyby tyto návrhy konečně uspěly v praxi, tak by to podle bývalého řeckého ministra financí Janise Varoufakise, milovníka silných motorek a ještě silnějších výroků, obecně mohlo představovat větší ohrožení postavení Spojených států ve světě než jaderné zbraně v rukách jejich nepřátel. To vše za předpokladu, že by takový systém na sebe dokázal postupně navázat stále větší podíl kapitálu, který dosud po světě cestuje ve formě dolarů nebo jedniček a nul vypořádaných globálním platebním systémem SWIFT.

Jsou to ale právě podobná slova o blížící se finanční revoluci, která nakonec Moskvě nebo Pekingu nejspíš reálně udělají lepší službu než jejich současné hrátky s blockchainem a stávajícími kryptoměnami. Ostatně největší digitální měny současnosti jako bitcoin nejsou pro účely obcházení embarga tak vhodné, jak jim jejich odpůrci připisují. V jejich blockchainu jsou transakce veřejně dohledatelné a s dávkou investigativního umu mnohdy i přiřaditelné ke konkrétním osobám či institucím. Dokládá to i skutečnost, že americké ministerstvo financí nedávno zapsalo na černou listinu třináctku ruských fintechových společností, které měly nabízet kryptoměnové služby za účelem obcházení sankcí.

Co je SWIFT? Připomeňte si význam tohoto platebního systému (VIDEO):
Video placeholde
SWIFT - Co znamená tato matka všech sankcí pro Rusko • Videohub

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!