Igor Záruba: Marné čekání

Wolfgang Schäuble

Wolfgang Schäuble Zdroj: profimedia.cz

Přiletěl do Bruselu jako spolkový ministr financí. Ve stejné roli šel spát v noci z pondělka na úterý, s toutéž vizitkou odjel ráno na letiště. Žezlo lídra států EU platících eurem Wolfgang Schäuble na grémiu rezortních kolegů nezískal. A nejspíš ani nezíská, byť by si to kancléřka Angela Merkelová sebevíc přála.

Překážkou je nový francouzský prezident François Hollande. Tedy muž, který dává Němce najevo, že časy sarkozyovského přitakávání jsou pryč. A třebaže se nějaký kompromis nakonec pokaždé najde, viz summit o bankovní unii, řešení ohledně nástupce Lucemburčana Jeana-Clauda Junckera se dále odkládá.

Může za to i Merkelová. Zahání-li totiž Hollande strašidlo v podobě německého občana na špici euroskupiny, vzdoruje jeho sokyně noční můře, že by na danou židli usedl Francouz. Blokují tak nejen sami sebe, ale celou eurozónu. Společný jmenovatel, Jean-Claude Juncker, ještě existuje.

V prosinci, kdy má jeho „prodloužená“ vypršet, budou však Paříž a Berlín řešit celou svízel znovu. S tím rozdílem, že sílící protiněmecké nálady na jihu kontinentu srazí mezitím Schäubleho šance k nule.