Igor Záruba: Mráz přichází ze středu

Norbert Hofer

Norbert Hofer Zdroj: ctk

Co mají společného páteční propad kurzu eura a šturm Norberta Hofera na křeslo rakouského prezidenta? Víc, než se zdá. Obojí může signalizovat začátek konce. Nikoli snad rakouského státu, ale společné evropské měny. Dnes je totiž situace jiná než během letité dluhové krize. Nebezpečí už nepřichází z okrajových částí euroklubu, ale přímo z jeho středu.

Riziko se jmenuje populismus. Hofer v Rakousku, Marine Le Penová ve Francii, AfD v Německu. Tyto posuny daleko vpravo znamenají pro společnou měnu větší hrozbu než Řecko. Navzdory tomu, že devizové trhy se stále chovají poměrně klidně. Jako už několikrát, i v tomto případě narážíme na problém, že euro bylo od začátku politickým projektem, ne ekonomickou nutností. A „stará“ politika se dostává do stále tvrdšího střetu s radikálně „novou“.

Její nástup, který může vyústit v odchody z eurozóny, nese i další hrozby. Zatímco státy „středu“ mají šanci svůj odchod od eura ustát, pro ekonomiky na periferii by to byla smrtelná rána. Ani by si za ni tentokrát nemohly.