Jan Šindelář: Laciný šluk

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Po vlně zvěstí o nekvalitních a předražených potravinách v porovnání s Německem se Češi konečně dočkali jedné dobré spotřebitelské zprávy. V tuzemsku prodávané cigarety patří podle studie KPMG k nejlevnějším v Evropě, alespoň té unijní.

Krabička tu průměrně stojí 75 korun. Je to dané hlavně spotřební daní, která je ve srovnání například s Německem o polovinu nižší. Nejdražší kuřivo si dopřávají mimounijní Norové, kteří dají za krabičku průměrně téměř tři stovky českých korun. Aktivisté nejrůznějšího ražení tak jistě opět začnou tlačit na zvýšení daně a zdražení cigaret.

A bývá už v povaze aktivistů, že nevezmou v potaz další údaje. Třeba že podíl nelegálních cigaret patří v tuzemsku k nejnižším v Evropě nebo že průměrný Nor si ze svého průměrného platu může koupit měsíčně o devadesát krabiček více než stejně průměrný Čech. Nehledě na to, že pumpovat další daně ze závislých nešťastníků by bylo laciné a podlé.

A teď jedna okurkově-železniční historka z Olomouce. Jistý tamní bohatýr si ustlal na kolejích tak šikovně, že bez povšimnutí a úhony nechal nad sebou projet vlak. Až potud jde o historku veselou. Tragédie začíná, když se člověk v agenturní zprávě dočte, že provoz na trati byl na více než hodinu přerušen a cestující museli odjet náhradním autobusem. Nestačilo by snad opilce odvalit či nechat odvézt na záchytku a jet dál? Nestačilo. Vše bylo nutné řádně vyšetřit a strojvedoucího nechat dýchnout. Opilec dýchnout nezvládl. Zobecněný závěr zní: vytvořili jsme si příliš složitý svět.