Jan Šindelář: Příroda za volný trh

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Pinkas Martin/Euro

V parlamentu i médiích v poslední době nabývá na intenzitě přetahovaná o prodavačky. Přesněji řečeno o jejich volný čas. Je správné nařídit zákonem, aby supermarkety měly sedm povinných zavíracích dnů ročně? Argumenty padají zleva i zprava. Noviny se hemží srdcervoucími příběhy vykořisťovaných prodavaček (o prodavačích už se tolik nemluví), zastánci volného trhu zase tupě mávají neviditelnou rukou.

Se zásadním argumentem pro současný stav přišli paradoxně levicoví příznivci zavíraček. Národu sdělili, že bude mít více času jezdit na výlety do lesa, což je zdravé.

Představa, že se lidská tělesnost a vše, co k ní patří, rozleje ve vybrané dny z obchodních center do lesů, je strašná. Lesům a jejich obyvatelům je rozhodně lépe, když se lidé o svátcích shromažďují v supermarketech na Černém Mostě či Zličíně. Ano, prodavačkám a prodavačům se nežije nejlépe. Na žebříčku respektovaných profesí ale rychle vystoupají, když si národ uvědomí, že stojí v první linii boje za zachování zbytků tuzemské přírody.

Nelze se nevyjádřit k dění na Ukrajině. Ekonomické sankce východní říši zatím k rozumu nepřivedly, což není argument proti nim. Možná účinnější by ale byly sankce sportovní.

Je s podivem, že válečný štváč a okupant může stále vysílat sportovce na mezinárodní klání. Ano, politika se asi do sportu tahat nemá. Prostý Rus by ale možná rychleji pochopil, že s jeho zemí není něco v pořádku, pokud by nemohl sledovat své hokejisty a krasobruslaře v televizi s medailemi na krku.