ČEZ zvládne postavit jadernou elektrárnu sám, říká ministr Tomáš Hüner

Tomáš Hüner

Tomáš Hüner Zdroj: Blesk:Daniel Černovský, CNC

Zda bude v novém kabinetu Andreje Babiše, zatím netuší. Zatím bývalý manažer Siemensu Tomáš Hüner řídí ministerstvo průmyslu a řeší obchodní války, energetickou politiku i drahé mobilní tarify.

Nedávno jste odmítl rozdělení ČEZ, které firma navrhovala jako cestu pro výstavbu jaderných elektráren. Proč?

Odmítl jsem souslednost kroků. Když nikdo neví, kolik to bude stát, není možné, aby vedení ČEZ společnost rozdělovalo. Je nepřijatelné dělit ČEZ teď v souvislosti s dostavbou jaderných zdrojů bez znalosti dopadů do veřejných rozpočtů.

Jaké jsou nyní varianty pro výstavbu jaderné elektrárny?

Varianty jsou dvě: aby investoval stávající ČEZ, nebo aby to byla stoprocentně státem vlastněná společnost, která vznikne transformací společnosti ČEZ.

Už je jasné, jak by se výstavba financovala?

Každá z variant musí mít finanční model, protože bez znalosti, jak výstavbu financovat, nemá cenu tendr vůbec spouštět. Předchozí soutěž totiž skončila právě kvůli tomu, že ČEZ nebyl schopen říct, jak stavbu financovat. Začal skoro uprostřed tendru komunikovat s vládou a chtěl získat garantovanou cenu.

Jaké jsou možnosti financování?

Finanční model může být buď dorovnání ceny neboli contract for difference, nebo dodavatelský způsob financování. O něm jednalo Maďarsko s Evropskou komisí pět let. Dodavatelský model ale předem určí vítěze na dodávky technologie, což narazí na volnou soutěž. Pro výstavbu jaderného zdroje dnes neexistuje tržní model veřejné soutěže, kdy si jakýkoliv investor určí dodavatele, kterého by vybral podle technických a ekonomických parametrů.

Preferujete nějakou variantu financování?

Nemáme dosud situaci zanalyzovanou natolik, abychom řekli, že preferujeme určitou variantu. Bez analýz, které srovnají jednotlivé možnosti, nelze rozhodnout.

Je vůbec možné, aby ČEZ dokázal postavit jaderné zdroje sám bez státní pomoci?

Není problém, že by ČEZ nebyl schopen investovat potřebný objem finančních prostředků. Bavíme se o částce 300 miliard korun a ČEZ jen v zahraničí uskutečnil investice za sto miliard. ČEZ určitě má na to, aby z vlastních zdrojů a úvěrů dokázal postavit jaderný zdroj.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!