S podporou Kubery počkáme na výsledek sněmovních voleb, říká šéf poslanců ODS Stanjura

Jaroslav Kubera

Jaroslav Kubera Zdroj: Michael Tomeš, E15

Zbyněk Stanjura
Jaroslav Kubera
Zbyněk Stanjura
4
Fotogalerie

Občanští demokraté se podobně jako ČSSD příliš nehrnou do toho, aby už nyní vybrali adepta na úřad hlavy státu.

Pokud se ODS podaří dosáhnout dvouciferného výsledku ve volbách do Poslanecké sněmovny, vybere krátce po nich prezidentského kandidáta. Podle šéfa poslanců občanských demokratů Zbyňka Stanjury by karta jednoznačně padla na senátora a primátora Teplic Jaroslava Kuberu.

„Rozhodli jsme se, že nyní budeme věnovat veškerou energii sněmovním volbám a své rozhodnutí o prezidentském kandidátovi oznámíme v pravý čas. Mělo by to být těsně po parlamentním plebiscitu,“ řekl v rozhovoru pro E15 Stanjura.

Dodal, že stejně jako většina stran čeká ODS na to, kolik hlasů v říjnu získá. „Od výsledku voleb se budou odvozovat šance stranických kandidátů na hlavu státu. Předpokládám, že senátor Kubera by byl naprosto logickým kandidátem ODS. Myslím, že bychom se určitě domluvili,“ dodal Stanjura

I Kubera řekl, že rozhodnutí, zda do prezidentské kampaně pů­jde, nebo ne, sdělí až po sněmovních volbách. Předpokládá totiž, že se pak objeví další uchazeči o Hrad. "Když si mezi nimi najdu svého favorita, do souboje nepůjdu," prohlásil nedávno. V opačném případě se na rozdíl od ostatních adeptů neopře o podpisy 50ti tisíc občanů, ale o podporu senátorů.