Kalousek chce zabránit Babišovi v sestavení vlády. Může však ohrozit rozpočet

Miroslav Kalousek.

Miroslav Kalousek. Zdroj: ČTK

Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek
10
Fotogalerie

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek přišel s vyjednávací strategií, jak zabránit menšinové vládě hnutí ANO. Chce se domluvit s ostatními stranami, které rovněž jednobarevnou vládu odmítají, aby na listopadové ustavující schůzi sněmovny nezvolily předsedu dolní komory. Bez ustavení sněmovny totiž nemůže Bohuslav Sobotka podat demisi svého kabinetu. Myšlenku menšinové vlády Andreje Babiše podporuje i prezident Miloš Zeman.

O post předsedy sněmovny se nyní ucházejí Radek Vondráček (ANO) a Petr Fiala (ODS). Vondráčka se kromě hnutí ANO chystají podpořit i SPD a Piráti, dohromady mají většinu sněmovny. Podle předsedy TOP 09 však mohou poslanci jednat jinak, pokud chtějí zabránit menšinové vládě.

„Poslanci nemusí na ustavující schůzi zvolit ani Vondráčka ani Fialu. Nebude-li zvolen předseda sněmovny, nebude ustavena sněmovna, pan premiér Sobotka pak nemůže podat demisi vlády. Tím nemůže být jmenován předseda vlády a Andrej Babiš nemůže sestavit svou menšinovou vládu,“ uvedl v úterý Kalousek. Menšinovou vládu podporuje i prezident Miloš Zeman, který naznačil, že Babišova vláda by případně mohla vládnout i bez důvěry.

S výjimkou hnutí ANO a KSČM, která uvažuje o odchodu ze sněmovny a tím snížení potřebného kvóra pro vyslovení důvěry vládě, odmítají menšinovou vládu všechny strany.

„Mám mandát od předsednictva strany pro vyjednávání s ostatními stranami, abychom nedovolili ustavit jednobarevnou menšinovou vládu Andreje Babiše, než pánové Babiš a Zeman přijdou s komfortnějším řešením. To je naše vyjednávací strategie, se kterou jdeme vyjednávat se všemi kluby s výjimkou ANO a KSČM,“ řekl Kalousek, který byl v úterý zvolen předsedou poslaneckého klubu TOP 09. Minulý týden oznámil, že již nebude na sjezdu strany obhajovat pozici předsedy TOP 09.

Kalousek odmítá, že jde o obstrukce. Neustavená sněmovna například nemůže jednat o schválení rozpočtu na příští rok. „To je opravdu problém. Proto doufám, že Babiš se Zemanem budou cítit odpovědnost a přijdou s jiným řešením, případně dojde k odhalení tichých společníků menšinové vlády,“ řekl Kalousek. TOP 09 ve volbách propadla a získala jen sedm poslanců. 

„Je to velké neštěstí, že pan Kalousek zůstal v politice. Mrzí mě, že přichází s tímto destrukčním návrhem a doufám, že ho ostatní nepodpoří,“ reagoval Babiš. „Pokud chce TOP 09 volbu předsedy sněmovny blokovat, je to ubohé,“ řekl Zeman.

Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek uvedl, že Kalousek je stále v povolebním šoku po neúspěchu své strany. „Ale hlavně chce zabránit přijetí rozpočtu, abychom nemohli navýšit důchody, abychom nemohli přidat učitelům,“ řekl.

Ostatní strany jsou spíše skeptické. "Je potřeba, aby sněmovna začala fungovat, aby nebylo rozpočtové provizorium," řekl řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš. ODS trvá na tom, že chce Fialu za předsedu sněmovny.

Podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka nemusí Kalouskova strategie fungovat. „Takové žonglování je sice možné, ale pokud bude vůle hnutí ANO, SPD a Pirátů ustavit vedení sněmovny, tak se tomu zabránit moc nedá. Trváme však na tom, že nepodpoříme trestně stíhaného premiéra, ať už povede menšinovou nebo většinovou vládu,“ uvedl předseda lidovců.

Komunisté říkají, že by sněmovna měla být co nejrychleji ustavena. „Předpokládám, že volič očekává od zvolených poslanců, že začnou pracovat. Tohle je jenom snaha zvýšit vyjednávací potenciál pod taktovkou pana Kalouska. My chceme tvrdě, ale jasně vyjednávat o ustavení sněmovny, nikoliv o zablokování sněmovny,“ řekl Jiří Dolejš (KSČM). Ustavující schůze dolní komory by měla začít 20. listopadu.