Nadstandard péče může přijít až po volbách

Lékař

Lékař Zdroj: www.profimedia.cz

sádra
Operace šedého zákalu.
Ilustrační foto
Lékař
Lékař
10
Fotogalerie

Stanovte konečně mantinely šedé zóny příplatků ve zdravotnictví, apelují experti na politiky. A udělejte to pořádně.

Za pár dní to budou čtyři roky, co Ústavní soud z formálních důvodů zrušil pravidla pro připlácení za nadstandardní zdravotní služby. Platila jen krátce. A dodnes nevznikla žádná náhrada.

Vymezení pravidel pro připlácení ve zdravotnictví je úkol pro příští vládu, zaznělo na sympoziu, které pořádalo Centrum zdravotnického práva Univerzity Karlovy.

Podle právních expertů je situace v Česku evropským unikátem v tom, jak málo si mohou pacienti vybírat nad rámec standardních služeb. „Standard péče je u nás v evropském kontextu nastaven extrémně vysoko. Nemá v mezinárodním srovnání obdobu,“ uvedl Filip Křepelka z Masarykovy univerzity v Brně. Podle něj je s tím ale významná část společnosti spokojená a rovnostářské zdravotnictví podporuje.

Jasná pravidla, za jakých si může nad rámec zdravotního pojištění pacient připlatit například za lepší materiál, by uvítaly i zdravotní pojišťovny. „U nadstandardu, pokud budou pravidla, průkazná nabídka bezplatné péče a transparentní cena, nevidím žádná rizika, jen benefity pro pojištěnce,“ řekl prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.

Už dnes si ti nejbohatší platí mimo veřejný systém. „Jen pokrytec může říkat, že je tu stejná zdravotní péče pro chudé a bohaté,“ uvedl ředitel Spojené akreditační komise David Marx, který se dlouhodobě věnuje tématu kvality ve zdravotnictví. Dodal, že rozhodně nemá na mysli oblast urgentní péče. O tom, že odmítá medicínu pro bohaté a pro chudé, často mluví ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD). Jeho strana je kromě komunistů jediná z těch významných, která odmítá měnit pravidla pro nadstandard.

Expert ANO na zdravotnictví Adam Vojtěch má naopak jasno, že by chtěl umožnit lidem připlatit si ve zdravotnictví legální cestou. Také TOP 09 a ODS mají možnost volby s doplatkem pro pacienty přímo ve volebním programu. Ani představitelé lidovců se tématu jasných pravidel pro nadstandard nebrání.

Debata o vymezení nároku na hrazenou péči přesto bude ještě složitá, očekávají experti. „Politici museli přestat lhát, že je vše zadarmo,“ řekl Petr Nosek, někdejší náměstek na ministerstvu zdravotnictví a dnes zaměstnanec Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Video placeholde
Miloslav Ludvík, pravidelné zvyšování plateb • E15, ač

Někdejší úprava nadstandardu od exministra TOP 09 Leoše Hegera u Ústavního soudu neprošla, protože vymezovala nadstandard vyhláškou a ne zákonem. Pacienti si dnes například při operaci šedého zákalu, pokud chtějí lepší než plně hrazené oční čočky, opět platí celou operaci ze svého, nebo platí nějak pokoutně.

„V tuto chvíli nejsme schopni v případě operací šedého zákalu diskutovat s pacientem o jeho příplatku na nadstandardní materiál. Nejsme schopni nabídnout kvalitnější ošetření,“ uvedl Tomáš Gottwald, ředitel Nemocnic Pardubického kraje. Podle zákona nemocnice nesmí přijmout od pacienta peníze za službu, kterou hradí veřejný systém.