České firmy se kvůli válce obávají odlivu zaměstnanců. Čekají na další kroky vlády

Následky bojů v Kyjevě

Následky bojů v Kyjevě Zdroj: čtk

Válečný konflikt na Ukrajině má silný potenciál ovlivnit český průmysl. Není ovšem zatím jasné, kterým směrem – zda se bude jednat o zcela zničující dopad v důsledku odlivu pracovní síly zpátky na Ukrajinu, nebo naopak posílení v podobě přílivu nových levnějších pracovníků, kteří utíkají před válkou. Zatímco část zaměstnavatelů má silné obavy z odchodu Ukrajinců, kteří dostanou povolávací rozkaz, jiná část má už pro uprchlíky nachystaná pracovní místa.

Více než každý čtvrtý zaměstnanec na českých stavbách je původem z Ukrajiny a většinou se jedná o muže. Jaký podíl těchto lidí ovšem dostane v následujících dnech povolávací rozkaz a zda budou skutečně muset Česko opustit, není stálé jasné. „Pokud by museli zpátky na Ukrajinu, byl by to zásadní problém pro celé stavebnictví,“ podotýká Vojtěch Kostiha, mluvčí skupiny Metrostav, pro kterou ukrajinští dělníci pracují hlavně přes subdodavatele.

Podobnou situaci popisuje i mluvčí dalšího stavebního obra Skanska Ondřej Šuch. „Přímo zaměstnáváme minimum kolegyň a kolegů z Ukrajiny, u některých našich subdodavatelů ale tvoří až 80 procent zaměstnanců. Na projektech po celé republice jsou to stovky lidí,“ komentuje Šuch. Přímému zaměstnávání Ukrajinců brání podle slov mluvčího Metrostavu zpátečnická legislativa, díky které celý proces náboru pracovníka či pracovnice trvá kolem půl roku.

„Zrovna v tuto dobu bychom chtěli pomoci, jak jen nejlépe umíme, a rádi bychom dali práci i nově příchozím uprchlíkům. Jen je v tuto chvíli pro nás administrativně jednodušší si najmout subdodavatele, který tyto pracovníky má, protože je schopen je na různých projektech pro různé generální dodavatele dlouhodobě vytěžovat,“ vysvětluje.

Dvě mouchy jednou ranou

Šéf jedné takové pražské firmy, jež poskytuje své zaměstnance pro dočasnou práci v hotelích, na stavbách a skladech, měl štěstí, že si nasmlouval lidi s předstihem. „Noví pracovníci už dostali víza a měli by brzy dorazit do Česka. Další zaměstnance už ale zřejmě nedovezeme, protože žádná vízová centra nefungují,“ konstatuje podnikatel, který si nepřál být jmenován. Největší poptávka je podle něj zatím po pracovnících do hotelů.

Video placeholde
Ukrajinci zastavují tanky holýma rukama • Twitter

„Počítám-li i nově nastupující zaměstnance, máme zaměstnanců zatím dostatek, je ovšem otázkou, co se bude dít v době turistické sezony,“ dodává podnikatel ukrajinského původu. Většina jeho zaměstnanců má dvouletá pracovní víza a zpátky na Ukrajinu se nechystají. „Většina lidí z Ukrajiny naopak prchá, a to dlouhodobě, ať už z ekonomických důvodů, nebo kvůli konfliktu,“ líčí. Lidé, co do Česka v následujících měsících dorazí, budou podle něj chtít v Česku zůstat dlouhodobě. „Požádají pravděpodobně o azyl,“ předvídá.

Řada firem vnímá pomoc uprchlíkům i jako příležitost zaplnit mezeru na pracovním trhu. „Firmy, se kterými jsme v kontaktu, hledají pracovníky napříč všemi obory, především v automobilovém průmyslu, stavebnictví, zpracovatelském průmyslu nebo logistice. O ukrajinské pracovníky velmi stojí a nabízí místa také pro ženy,“ říká členka řídicího výboru Sdružení pro zahraniční investice – AFI Gabriela Hrbáčková.

Sdružení již od začátku válečného konfliktu vyzývá českou vládu, aby umožnila vstup a práci příslušníkům rodin ukrajinských pracovníků. „Máme aktuálně 200 otevřených pozic a pokud by nám to změna v legislativě umožnila, byli bychom ochotni nově přicházející ženy a muže zaměstnat,“ potvrzuje Kostiha. 

Podle nejnovějšího vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) mohou ukrajinští uprchlíci přijet i s pasem bez biometrických parametrů a po příjezdu požádat o povolení k pobytu na čtyři měsíce. S tímto takzvaným vízem ke strpění budou moci také začít pracovat a zajistit si výdělek, nebudou muset čekat na zvláštní pracovní povolení.

Ukrajince nenahradíme

Válečný exodus Ukrajinců by mohl způsobit potíže i menším hráčům. „Jelikož se mimo jiné specializujeme na instalaci hasicích zařízení, hledáme jen kvalifikovanější zaměstnance, takže v současných podmínkách máme trvalý nedostatek pracovníků,“ popisuje obchodní manažer pražské stavební firmy Negrutaspol. Nějakou dobu zkoušela firma najít zaměstnance mezi místními uchazeči, byla ale neúspěšná.

Později se obrátila na jednu z největších personálních agentur v Česku, ale ani ta jim nedokázala potřebné specialisty zajistit. Loni se proto firma přihlásila do státního programu „Kvalifikovaný pracovník“, který jí měl umožnit nábor zahraničních odborníků jak v Česku, tak na Ukrajině. „Měli jsme zahájit nábor už v březnu, ale teď se to odsouvá do nedohledna. Budeme muset zase pokračovat v hledání mezi místními uchazeči,“ uzavírá manažer.

Na poplach bijí i další obory. Výrobu by v případě odchodu Ukrajinců musela omezit středočeská potravinářská firma Bidfood. „Prozatím necítíme výrazný odliv pracovníků zpět na Ukrajinu. Pokud by však tento odliv započal, dostaneme se do situace, kdy některé naše divize a linky budeme nuceni zcela zastavit. Ochota českých pracovníků pracovat v potravinářské výrobě je tak nízká, že chybějící Ukrajince nenahradíme,“ shrnuje situaci šéf firmy Bohumil Wolf.

Problémy by v případě odchodů ukrajinských šoférů vznikly v autobusové a kamionové dopravě. Ukrajinští řidiči, jichž podle hrubých odhadů v ČR působí kolem 5000, tvoří důležitou část z přibližně 120 000 profesionálních šoférů v Česku. „Zatím víme o jednotlivých případech, kdy řidiči odcházejí kvůli mobilizaci, řada řidičů se také chystá na Ukrajinu pomoci svým rodinám," řekl mluvčí sdružení dopravců Česmad Bohemia Martin Felix. Připomněl, že odchod velkého počtu ukrajinských řidičů by pro dopravní firmy znamenal značnou komplikaci.

Chybí konsenzus

Přestože takzvaný „povolávák“ dostaly jen jednotky pracovníků, je velkým strašákem firem. Navíc obecná shoda kolem doporučovaného postupu po jeho obdržení stále neexistuje. „Skutečnost, že zaměstnanec obdržel povolávací rozkaz z jiného státu, nemá podle nás z pohledu zaměstnavatele na pracovněprávní vztah žádný dopad. Zaměstnanec není ani povinen zaměstnavateli tuto skutečnost sdělovat,“ uvádí advokátka KPMG Legal Romana Szutanyi.

Zcela opačnou informaci poskytují odborníci na pracovní migraci a relokační služby ze společnosti Petyovský & Partners. „Dostali jsme informaci od Ministerstva obrany České republiky, které si vyžádalo potvrzení od Ministerstva obrany Ukrajiny, že ukrajinští občané, kteří pobývají v cizině na základě jakéhokoliv typu povolení k pobytu, a to i na základě dvojího občanství, musí uposlechnout povolávací rozkaz a neuposlechnutí tohoto rozkazu bude považováno za vlastizradu,“ konstatují.