Hackeři z Anonymous straší Rusko. Členové skupiny měli políčeno na Muska i Islámský stát

Anonymous se zastává Ukrajiny.

Anonymous se zastává Ukrajiny. Zdroj: Pixabay/FotoArt-Treu

Maska z komiksu V jako Vendeta, kterou začalo používat hnutí Anonymous
Anonymous na aktuálním videu
Aktivisté Anonymous se schovávají za masky z V jako Vendetta.
5
Fotogalerie

Celosvětová hackerská skupina vystupující pod názvem Anonymous vyhlásila ruské vládě kybernetickou válku hned 24. února, tedy v den, kdy Rusko napadlo Ukrajinu. Od té doby hackeři zaznamenali několik úspěchů, včetně narušení programu ruských televizí, zveřejnění dat ruského cenzurního úřadu nebo změny informací na webových stránkách ministerstva obrany. 

Není to poprvé, co hackeři s maskou Guye Fawkese otevřeně vyhlásili kybernetickou válku. S jejich hackerskými útoky se v minulosti potýkala třeba i teroristická organizace Islámský stát. Jedno ze svých proslulých videí ovšem natočili i Elonu Muskovi a spojováni jsou také s kauzou WikiLeaks. 

Počátky hackerské skupiny

Hnutí Anonymous můžeme označit za nejznámější hackerskou skupinu současnosti. Její počátky jsou spojovány se stránkami 4chan.org a sahají přibližně do roku 2003. Na americkém image boardu původně určeném k diskuzím o japonském anime se rychle začala objevovat i jiná témata (včetně hackerských) nebo meme formáty. Všechny příspěvky a obrázky byly sdíleny anonymně a postupně se odsud etablovala decentralizovaná skupina hackerských aktivistů – takzvaných hacktivistů – z celého světa. Protože chybí jasná struktura, není možné přesně určit, kdo za Anonymous stojí ani kolik lidí se na kybernetických útocích podílí.

Jaký význam má maska?

Jedním ze symbolů hnutí Anonymous je maska s podobiznou Guye Fawkese, anglického vojáka, který se počátkem 17. století pokusil spáchat atentát na krále Jakuba I. Plánovaný atentát byl reakcí na tehdejší útlak katolíků v Anglii. Spolu se svými spojenci měli v plánu pomocí střelného prachu vyhodit do povětří Westminsterský palác, ve kterém probíhalo zasedání krále a anglického parlamentu. Došlo ovšem k vyzrazení plánu, Fawkes byl spolu s několika dalšími komplici zadržen a následně i popraven.

Od té doby se ve Velké Británii každoročně 5. listopadu slaví Noc Guye Fawkese (nebo také noc pálení ohňů). Původní oslava krále Jakuba I., který přežil atentát, později získala ještě trochu jiný rozměr a lidé ji začali využívat také k protestům. Už během těchto oslav se běžně používala maska s podobiznou Guye Fawkese. Dnešní podoba masky se potom poprvé objevila v komiksové sérii V jako Vendeta.

Bral si ji na sebe revolucionář, který plánoval svržení totalitní vlády. Maska se tak rychle stala symbolem boje proti tyranii a útlaku nejen ze strany vládnoucích elit, což je také důvod, proč si ji na sebe při svých veřejných vystoupeních začali brát členové hnutí Anonymous.

Kybernetická válka proti Rusku

Hned první den Putinovy vojenské invaze na Ukrajinu začala ještě jedna válka. Neválčí se v ní ovšem za pomoci tanků ani bomb. Bojovníci, kteří se účastní kybernetické války, potřebují „jen“ počítač a perfektní znalosti takových zákoutí internetu, o kterých většina běžných uživatelů nemá ponětí. Nikdo neví, kdo hackeři jsou ani odkud na ruské státní televize, ministerstva nebo podniky útočí. Jisté ale je, že mají výsledky – a pravidelně o nich informují na twitterových účtech. 

Hned po vyhlášení kybernetické války Rusku začali hackeři pracovat na DDoS útocích, jimiž krátkodobě shodili webové stránky ministerstva obrany nebo Kremlu, na některé weby potom přidali i skutečné informace o válce na Ukrajině, které se jinak k běžným Rusům jen tak nedostanou. Kromě toho podnikli útoky na ruské státní televize a v internetovém vysílání přehráli divákům několik reálných záběrů z Ukrajiny.

Začátkem března potom informovali o narušení kontrolního centra ruské vesmírné agentury Roskosmos, která hraje klíčovou roli při plánování špionážních akcí. Tím ale hackeři zdaleka nekončí. Nabourali se už do několika databází ruských a běloruských úřadů, aby následně zveřejnili řadu důležitých dokumentů, včetně více než 360 tisíc dokumentů ruského cenzurního úřadu Roskomnadzor. 

Hackerská skupina Anonymous vyhlásila kybernetickou válku proti Putinovi

Video placeholde
• Videohub

Anonymous se nesoustředí jen na státní instituce. Své útoky zaměřili i proti ruským nebo mezinárodním firmám, které navzdory ruským válečným praktikám stále působí na tamějším trhu. Už na začátku března Anonymous hlásili, že mají na svém kontě více než 2 500 napadených stránek ruských a běloruských úřadů, bank, nemocnic, letišť nebo společností. Hackerské útoky cílily mimo jiné na Sberbank nebo sociální síť VKontakte, kde řadě uživatelů přišla zpráva s informacemi o válce na Ukrajině. 

Reakci si vyžádalo i prohlášení společnosti Nestlé, která sice omezila své aktivity na ruském trhu, úplný odchod ale odmítla s tím, že musí zajistit dodávky „důležitých potravin“. Anonymous nejprve reagovali výzvou, aby společnost své rozhodnutí přehodnotila a z Ruska se stáhla. Později už přišel na řadu první skutečný útok, kdy hackeři získali deset gigabytů dat ze švýcarské společnosti. Další společnosti by se podle Anonymous měly mít na pozoru. Na seznamu cílů, který hackeři zveřejnili minulý čtvrtek, najdeme jména jako Lenovo, Asus nebo Raiffeisenbank. 

Další akce pod maskou Anonymous 

Válka na Ukrajině není první událostí, kvůli níž se Anonymous svými kybernetickými útoky rozhodli zapojit do světového dění. Do povědomí širší veřejnosti se poprvé dostali kolem roku 2010, kdy se pustili do obrany WikiLeaks, neziskové společnosti, která zveřejňuje utajované dokumenty a již americké ministerstvo obrany označuje za bezpečnostní hrozbu. Hackeři se tehdy v akci zvané Operace odplata postavili proti společnostem, které s WikiLeaks přestaly spolupracovat. Jejich útoky zasáhly mimo jiné i společnost MasterCard, Visa nebo Amazon. Později se ovšem hackeři od WikiLeaks a jejího zakladatele Juliana Assange distancovali.

Další akcí, která stojí za zmínku, je vyhlášení kybernetické války Islámskému státu. V listopadu 2015 tak reagovali na teroristické útoky v Paříži a dalších městech. Kromě standardního nahlašování účtu islamistických bojovníků na sociálních sítích dokázali několik účtů sami shodit. Oběma způsoby vyřadili z provozu tisíce účtů. Nabourali se také do databáze e-mailů, shodili propagandistické stránky používané pro rekrutování nových bojovníků, začali spolupracovat s několika vládními organizacemi a informovali o zamýšlených krocích Islámského státu.

Jaké to je být cílem Anonymous ví své i Elon Musk. Tomu loni v červenci natočili hackeři podobné video, jakého se před měsícem dočkal Vladimir Putin. Ve videu reagují na Muskovy twitterové příspěvky o bitcoinech nebo oznámení, že navzdory původním rozhodnutím nebude Tesla přijímat bitcoiny jako způsob platby. Tento krok způsobil nečekaný propad na trhu s kryptoměnami a podle Anonymous byl dobře promyšlený – třeba i s ohledem na státní dotace. Hackeři kromě toho ve videu zmiňují i další Muskovy problémy, jako jsou nespokojenost pracovníků společnosti Tesla nebo dětská práci v lithiových dolech.