Sbírky na pomoc Ukrajině začaly lákat hackery. Oběti obírají o kryptoměny

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Solitea

hacker
Hacker
Za rozsáhlými hackerskými útoky na více než dvě stovky západních institucí by mohlo stát Rusko.
4
Fotogalerie

Podvodníci na internetu útočí na své oběti pomocí phishingových webových stránek, příspěvků na fórech a e-mailových odkazů. Pod záminkou „Pomoci Ukrajině“ se z nich snaží vylákat kryptoměny. Využívají tak skutečné výzvy ukrajinské vlády, aby lidé přispěli na nákup zbraní. Oficiálními cestami se totiž Ukrajině prostřednictvím kryptoměn podařilo vybrat již více než 37 milionů dolarů.

Podle IT experta z firmy Xevos Adama Koudely mohla být impulsem pro tyto podvody informace o výši částky, kterou se podařilo ukrajinské vládě vybrat v „crowdfundingové“ kampani.

„Ukrajinské orgány zveřejnily, že se jim podařilo od dárců získat prostředky v kryptoměnách ve výši přes 37 milionů amerických dolarů. Obrovská odezva inspirovala řadu podvodníků. Na fórech, webových stránkách nebo v e-mailových odkazech žádají o pomoc a hrají na city nic netušících uživatelů. Ti posílají prostředky ze svých kryptopeněženek v dobré víře, že někomu skutečně pomáhají. Stránky a odkazy vypadají jako legitimní adresy ukrajinských orgánů pro darování bitcoinu a etherea, lišit se mohou pouze koncovkami u domén,“ vysvětluje Koudela.

Znepokojení v bezpečnostní komunitě vzbudilo rozhodnutí ukrajinských orgánů zveřejnit oficiální adresy pro darování kryptoměn na twitterovém účtu. Podvodníci před časem ukradli twitterové účty celebrit, například Elona Muska, Billa Gatese nebo Applu, aby propagovali údajné „zdvojnásobení výnosu z kryptoměn.“

„V loňském roce byl pak samotný web bitcoin.org napaden útočníky, kteří jeho prostřednictvím vylákali z neopatrných uživatelů přes 17 000 dolarů. Těm, kteří chtějí v kryptoměnách zaslat prostředky na pomoc Ukrajině, doporučuji pečlivě ověřovat, zda se skutečně jedná o oficiální adresy kryptopeněženek zveřejněné ukrajinskou vládou. Podezřelé naopak mohou být odkazy v e-mailech nebo na sociálních sítích,“ dodává Koudela.