E-shopy v krizi. Výrobci stavebnin propouštějí. Čínské automobilky požírají samy sebe

Zdroj: Grafiika e15

Česká e-commerce je v těžké krizi. Zamrzlá výstavba nutí výrobce stavebnin propouštět. Čínské automobilky požírají samy sebe. Český startup Manta kupuje americká technologická společnost IBM. Arma 3 a její role v současných válečných konfliktech.

Podívejte se na důležité ekonomické zprávy, které jsme tento týden přinesli.

Česká e-commerce je v těžké krizi. Dva roky souvislého propadu nutí obchody ke změnám

Už sedmé čtvrtletí v řadě se propadají tržby českých internetových obchodů. Mnozí experti očekávali, že po loňském tvrdém nárazu, který způsobila hlavně nezvykle vysoká inflace, se situace kolem e-shopů časem uklidní. Nejpozději se tak mělo stát ve druhé polovině letošního roku, obrat ale nepřišel. Něco takového český e-commerce trh zatím nezažil, krize tak od základu mění fungování tuzemských e-shopů.

Zamrzlá výstavba nutí výrobce stavebnin propouštět. Wienerberger odstavuje závod

Výstavba v Česku letos stojí a nedostatek zakázek postupně dopadá na všechny části dodavatelského řetězce. Problémy mají zejména výrobci stavebních materiálů, kteří nemají odbyt. Část z nich musela dokonce omezit směny, zastavit výrobu a objevují se i zprávy o hromadných propouštěních. Českým výrobcům nepomáhá ani situace v okolních zemích, kde se trh rovněž zastavil.

Čínské automobilky požírají samy sebe. Na elektromobily jich vsadilo příliš, teď končí

Přijde-li řeč na čínské výrobce elektrických vozů, obvykle se hovoří o jejich velké konkurenční výhodě oproti tradičním evropským automobilkám a o jejich více než slušných šancích na obsazení trhů starého kontinentu. Do fáze úspěšné expanze se však daří probojovat jen těm nejlepším z nejlepších. Zdaleka ne všechny čínské automobilky čeká zářná budoucnost, většina naopak do pár let zanikne. Tamní trh prochází silnou konsolidací ve prospěch největších hráčů, mezi kterými nechybí ani americká Tesla. I kvůli její strategii razantních slev a cenové války nepřežije nejeden čínský startup.

Video placeholde
Z(a)tracená čísla: Spořicí účet přestal být spásou, existuje poslední záchrana • e15

Americký obr kupuje za miliardy český startup, který pomáhá firmám pochopit vlastní data

Český datový startup Manta má nového majitele. Kupuje ho americká technologická společnost IBM. Cenu transakce ani jedna ze stran neuvedla, v závislosti na objemu vybraných investic by se částka ale měla pohybovat v řádech miliard korun.

Videa z české hry Arma 3 vydávají manipulátoři za záběry z války. Studio proti tomu bojuje

Miliony přehrání na sociální síti X zaznamenalo video, ve kterém bojovník Hamásu úspěšně sestřelil izraelský vrtulník. Další virální video zachytilo úhlednou formaci izraelských stíhaček, jež měly zasadit Hamásu v Gaze drtivý protiúder. Videa mají jedno společné: pocházejí z české válečné hry Arma. Na české studio se kvůli možným podvrhům od začátku izraelsko-hamáské války obrátily desítky organizací s žádostí o pomoc s ověřením. Podle zakladatele studia Bohemia Interactive Marka Španěla se blížíme bodu, kdy už laici falešná videa rozpoznat nedokážou.