Rusové tlumí byznys v Česku, Fujitsu opouští tuzemský PC trh, Gigafactory chybí zelený proud

Zdroj: Grafika e15

  • Pocovidové trápení má první větší oběť. Fujitsu v Česku končí s prodejem počítačů
  • Půda v Česku začíná být pro ruský byznys příliš horká. Firmy tiše vyklízejí pozice
  • Gigafactory žádá zelenou elektřinu, té ale v Česku není dost

Pojďme se podívat na důležité události tohoto týdne, o kterých jsme v e15 psali.

Pocovidové trápení má první větší oběť. Fujitsu v Česku končí s prodejem počítačů

Vývoj na trhu se spotřební elektronikou po nasycení trhu během pandemie covidu-19 má v Česku první výraznější oběť. Japonská společnost Fujitsu podle informací e15 přestane na našem trhu prodávat osobní počítače. S byznysem kolem serverů a datových center nadále pokračuje.

Velký ruský byznysový úklid v Česku. Policie tlačí na pilu a prominenti ustupují do pozadí

Hořet půda pod nohama začíná v Česku podnikatelům, u kterých existuje možnost vazby na peníze ruských oligarchů. Atmosféra zhoustla ruku v ruce s pokroky ve vyšetřování české policie, která hlásí první výsledky při odkrývání vazeb na ruská jména uvedená v sankčních seznamech. Část z nich se v posledních měsících snaží tuzemského byznysu zbavit, anebo se alespoň na domácí scéně zneviditelnit. Jedním z posledních příkladů může být červencový tichý zánik firmy, jejíž vazby vedly až k poslanci ruské Státní dumy. Společnost po téměř šestnácti letech existence v červenci nejdřív v tichosti změnila majitele a poté vstoupila do likvidace.

Komplikace pro vznik gigafactory. Potřebuje zelenou energii, ale Česko ji nemá

Plánu na stavbu velkokapacitní bateriové továrny, takzvané gigafactory, se postavila do cesty nečekaná překážka. Zhruba 120miliardová investice, s níž vláda spojuje ekonomický restart země, bude potřebovat přísun čistě zelené energie. A to v takové míře, jakou tuzemské zdroje nedokážou ani zdaleka pokrýt.

 

Sehnat práci se mladým daří. Jenže nebývá slušně placená, ani podle jejich představ

Lidem od 19 do 27 let záleží nejen na výši mzdy, ale i na smysluplné práci a přátelském kolektivu, ukázal nový průzkum Barometr mladých Fakulty podnikohospodářské VŠE. „Nedostávají práci, na kterou jsou kvalifikovaní, nebo mají možná vysoká očekávání,“ vysvětluje Kateřina Legnerová z katedry personalistiky VŠE. Mladí navíc často narážejí na svou potřebu přátelského prostředí. V práci si připadají diskriminovanější než jejich starší kolegové.

Rusko rozděluje lidi na Balkáně, aby odvedlo pozornost od Ukrajiny, říká britský velvyslanec

Už bezmála šest měsíců má britské velvyslanectví v České republice nového šéfa. Matt Field si po svém příjezdu do Prahy rychle získal zástupy fanoušků na sociálních sítích díky obdivuhodné znalosti češtiny a nesmrtelné hlášce „jsem tu novej“, kterou se uvedl ve funkci. Při rozhovoru o tématech, jako je válka na Ukrajině či brexit, však nenechává nikoho na pochybách, že se jedná o špičkového experta na bezpečnost a zahraniční politiku, který si jako jednu ze svých čtyř hlavních priorit stanovil i podporu česko-britského byznysu.

VIDEO: Investiční pasti na každém rohu

Video placeholde
Z(a)tracená čísla: Investiční pasti, kam se podíváš • E15

Personalizovaný internet končí. Ze světa se stane lepší místo

Přizpůsobování obsahu uživatelům je v podstatě základním kamenem současného internetu, sociální sítě díky tomu drží pozornost uživatelů a kasírují od inzerentů miliardy dolarů, internetové obchody zase díky personalizaci nabídky zvyšují šance, že u nich zákazník nakoupí. Poslední týdny ale ukazují, že éra nezřízené personalizace je u konce, legislativa i konkurenční boj tlačí na „zhloupnutí“ internetu, který znal tajemství všech uživatelů. 

Jet lag: Kolik mezinárodních letišť potřebuje jedna menší země

Česko má po letech příprav páté mezinárodní regionální letiště. Ve středu odstartoval z bývalého armádního letiště v Českých Budějovicích boeing aerolinek Smartwings na charterový let do turecké Antalye. Dlouhé čtyři roky po dokončení přestavby letiště tak v jižních Čechách konečně začal takzvaný velký provoz. Jenže tuzemská regionální letiště dlouhodobě skomírají a jsou závislá na podpoře svých provozovatelů – obvykle krajů či měst. A ani na jihu Čech se zatím nezačíná psát jiný příběh.