Karel Janeček už zbrojí na bitvu o Hrad. Formuje svůj „prezidentský tým“

Karel Janeček

Karel Janeček Zdroj: E15 Michael Tomeš

Karel Janeček
Petr Bouška
Karel Janeček
Karel Janeček
5
Fotogalerie

Ačkoli miliardář Karel Janeček zatím odmítá o své prezidentské kandidatuře mluvit a tvrdí, že v lednu „něco oznámí“, tři zdroje deníku E15 z jeho nejbližšího okolí potvrzují, že už na kampani, která ho má dostat na Hrad, intenzivně pracuje. A už má k dispozici i neformální „prezidentský tým“, s nímž ladí své současné vystupování na veřejnosti. 

Jako hlavní téma své veřejné prezentace si Janeček vybral koronavirovou pandemii. Ostře vystupuje proti povinnému očkování a zpochybňuje přínos vakcinace. I díky svému vystoupení během přímého přenosu vyhlášení ankety Český slavík, kterou letos financoval, už se tímto tématem zapsal do paměti mnoha voličů.

„Bude dobře, když se svoboda společnosti, sjednocení lidí a zabránění diskriminaci stanou tématy prezidentské kampaně a nebudou se nad tím zavírat oči,“ říká k tomu Janeček v rozhovoru pro deník E15.

Přebírání pravomocí prezidenta a pravidla voleb

Video placeholde
• Videohub

Prezidentskou kampaň by si Janeček zřejmě platil z velké části sám. Deník E15 odhaduje jeho jmění na základě zveřejněných údajů jeho společností z obchodního rejstříku zhruba na tři miliardy korun. Velkou část z toho tvoří podíl ve finanční skupině RSJ, kterou spravuje Libor Winkler.

Své investorské aktivity pak Janeček vložil do svěřenského fondu Trust 21. V posledních letech investoval do řady startupů, mimo jiné do firmy nabízející krabičkovou dietu na míru NutritionPro, do výrobce potravin z cvrččí mouky Sens či do startupu digitalizujícího život v budovách Spaceflow.

Dvorní pobočník

Janeček už má k dispozici také svůj neformální „prezidentský“ tým, jehož součástí je například jeho tisková mluvčí Martha Häckl, bývalá mluvčí ministerstva kultury z doby, kdy mu šéfoval Antonín Staněk z ČSSD. V týmu je také Petra Cihlářová, šéfka Janečkova portfolia startupů, do nichž investoval, nebo také Ondrej Drebota, výkonný ředitel e-sportové organizace Entropiq, kde miliardář získal podíl. Blízko má také k marketérovi Jakubu Horákovi. Lidé kolem Janečka si neformálně přezdívají „Karlův vesmír“.

Avšak nejdůležitějším Janečkovým poradcem je Petr Bouška, někdejší tvář již zaniklého politického hnutí Tak jo!, které se před čtyřmi lety inspirovalo úspěchem francouzského hnutí prezidenta Macrona En Marche, chtělo prorazit v českých volbách a financoval ho právě Janeček.

„Existuje neformální tým, se kterým Karel ty věci diskutuje, a pak existuje Petr Bouška jako samostatná jednotka, který má poslední slovo,“ říká zdroj, který je též členem širšího okruhu Janečkových poradců.

Petr Bouška žije trvale ve „švýcarském exilu“ v Ženevě a do Prahy zavítá jen občas. Přesto je s Janečkem v každodenním kontaktu a řeší s ním všechny záležitosti, i ty, které se týkají zvažované prezidentské kandidatury.

„Nemyslím si, že mám na něj největší vliv, i když jsem člověk, se kterým se často radí,“ tvrdí Bouška. I on je v politice zběhlý. V souvislosti se svým hnutím Tak jo! jednal v minulosti o spolupráci například se spolumajitelem skupiny firem Jablotron a miliardářem Daliborem Dědkem či s bývalým ministrem spravedlnosti z devadesátých let a někdejším předsedou ODA Janem Kalvodou. Hnutí Tak jo! však nakonec své fungování letos ukončilo.

„Karel chce, aby myšlenky, které vnesl do společnosti, mohly dál rezonovat. Mě přesvědčil svým volebním systémem D21 v roce 2012. I z tohoto důvodu by prezidentská funkce mohla být zajímavou platformou, aby člověk s takovými myšlenkami mohl oslovit národ a dát naději na změnu,“ říká Bouška s tím, že pokud Janeček v lednu svou prezidentskou kandidaturu ohlásí, „rád by byl v jeho oficiálním týmu“.

Podpora z venkova

Pro prezidentského kandidáta původem z velkoměstského prostředí bude klíčem k úspěchu oslovení i voličů na venkově, kteří v posledních volbách často preferovali Miloše Zemana. Janeček se však v rozhovoru pro deník E15 od Zemana distancuje. Podle něj stávající prezident nevykonával svou funkci dobře.

Janeček už kontaktoval s žádostí o podporu pro svou případnou prezidentskou kandidaturu některé senátory. Zatím však nechce říct, zda by v případě kandidatury spoléhal spíše na podpisy zákonodárců, či lidí na ulici.