Generál Pavel a rektorka Nerudová už skládají prezidentské týmy a shánějí peníze

Generál Petr Pavel, někdejší předseda Vojenského výboru NATO

Generál Petr Pavel, někdejší předseda Vojenského výboru NATO Zdroj: čtk

Danuše Nerudová je česká ekonomka a vysokoškolská pedagožka a rektorka Mendelovy univerzity v Brně.
2
Fotogalerie

Přesně za rok začne horká fáze kampaně k prezidentským volbám. Někdejší šéf Vojenského výboru NATO Petr Pavel a dosluhující rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová už shánějí sponzory mezi českými miliardáři. Oběma radí lidé z neúspěšné prezidentské kampaně Michala Horáčka.

Někdejší předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel, který je teď nejlépe připraveným prezidentským kandidátem, se už obklopil zkušenými poradci a nemá nouzi o sponzory. Už loni na jaře v souvislosti s pandemií založil iniciativu Spolu silnější, kterou finančně podpořilo několik českých miliardářů. Byli mezi nimi zakladatel původně brněnské softwarové firmy YSoft Václav Muchna, který mimo jiné podporoval i projekt Lidé pro Mikuláše Mináře, dále zakladatel společnosti W.A.G. Payment Solutions Martin Vohánka, šéf Livesportu Martin Hájek a také spoluvlastník RSJ Libor Winkler.

V Pavlově expertním týmu působil také ústecký byznysmen Martin Hausenblas. „Ze spolupráce s generálem Pavlem jsem nabyl dojmu, že jde o výborného prezidentského kandidáta,“ nešetří chválou spolumajitel společností Liftago či Malfini.

Ústavní článek 66

Video placeholde
• Videohub

Pavel sbírá i důležité kontakty pro samotný chod kampaně. Od listopadu dělá iniciativě mluvčího Jiří Táborský, bývalý novinář a mluvčí prezidentské kampaně Michala Horáčka. Za iniciativou Spolu silnější stojí lidé ze spolku Pro bezpečnou budoucnost, který založil v roce 2019 vedle Petra Pavla také bývalý velvyslanec ve Washingtonu a Moskvě Petr Kolář, který se mimo jiné před čtyřmi lety podílel na prezidentské kandidatuře Jiřího Drahoše.

Spoluzakladateli spolku jsou také bývalý výkonný ředitel think-tanku Evropské hodnoty Radko Hokovský a podnikatel František Vrabel, který založil společnost Semantic Visions zaměřenou na analýzu dat a detekci informačních rizik.

Týmu Petra Pavla se také povedlo ulovit velké jméno z oblasti politického marketingu. Pavlův štáb spolupracuje se Slovákem Michalem Repou, který se podílel na úspěšné kampani Zuzany Čaputové. Získat Repův komentář je ale takřka nemožné, slovenský mediální stratég totiž s médii standardně nekomunikuje.

„Iniciativa Spolu silnější i pan generál Petr Pavel jej využívají jako poradce v otázkách veřejné komunikace. Pan generál několikrát řekl, že je připraven kandidovat, a tyto úvahy konzultuje i s panem Repou, který je známý volební stratég,“ uvedl mluvčí Pavlovy iniciativy Jiří Táborský.

Na prezidentskou kandidaturu je připravená také Danuše Nerudová, jejíž mandát rektorky brněnské Mendelovy univerzity vyprší na konci ledna příštího roku. Nerudová svou kandidaturu konzultuje s manželem Robertem Nerudou, partnerem advokátní kanceláře Havel & Partners, a také s přítelem Janem Králíkem, který v minulosti pracoval pro iniciativu Rekonstrukce státu a byl také koordinátorem prezidentské kampaně Michala Horáčka.

„Teď vám k tomu nic neřeknu, zkuste zavolat na konci ledna,“ řekl Králík. Nerudová také spolupracuje s PR manažerem Josefem Koukolíčkem, bývalým ředitelem komunikace televize Nova. Podle informací deníku E15 už brněnská rektorka oslovila také několik českých miliardářů v souvislosti s možným sponzoringem své případné prezidentské kampaně.

Mezi oběma možnými prezidentskými kandidáty už to také jiskří. „Naše země se ale nedá řídit jako firma, a mimochodem ani jako vojenská jednotka,“ řekla Nerudová v jasné narážce na Pavla v rozhovoru pro deník E15. Naopak Pavel si myslí, že není důležité, odkud budoucí prezident vzejde.

„Z mého pohledu je hlavní, aby člověk ve vedení země nevyvolával konflikty a nerozděloval společnost. Naopak by měl být schopen lidi sjednotit, aby společně posilovali to nejdůležitější, což je svoboda a demokracie. Proto pro mě není důležité, jestli takový člověk vzejde ze soukromé firmy, z armády nebo ze státní instituce,“ řekl Pavel.

Do hry může také vstoupit dosluhující premiér a šéf ANO Andrej Babiš, který bude brzy jen řadovým poslancem. Začal mluvit o tom, že je ochoten se věnovat důsledné opoziční práci – podle politologů jde buď o přípravu na další útok na Strakovu akademii v případě neúspěchu pětikoalice, nebo o přípravu na prezidentské volby.

Babiš zatím spekulace nechtěl potvrdit. Nicméně lidé z jeho nejbližšího okolí o Babišově prezidentské kandidatuře zcela vážně hovoří jako o jedné z variant budoucího uplatnění dosluhujícího předsedy vlády. „Jen málokterá pozice je lepší pro prezidentskou kandidaturu než vůdce opozice,“ tvrdí jeden z Babišových poradců.