Nerudová a Pavel získali od sponzorů tolik peněz jako před pěti lety neúspěšný Drahoš

Volební štáb Jiřího Drahoše ve druhém kole prezidentských voleb v roce 2018. I přes velkou podporu byznysu těsně prohrál s Milošem Zemanem.

Volební štáb Jiřího Drahoše ve druhém kole prezidentských voleb v roce 2018. I přes velkou podporu byznysu těsně prohrál s Milošem Zemanem. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Kandidátka na prezidentku, ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová získala na kampaň od sponzorů 34 milionů korun.
Generál ve výslužbě Petr Pavel získal od sponzorů 40 milionů korun.
Odborový předák Josef Středula před odstoupením z voleb rychle utratil darované peníze.
4
Fotogalerie

Ani desítky milionů korun od podnikatelů nestačily před pěti lety profesoru Jiřímu Drahošovi v boji proti nízkonákladové kampani obhajujícího prezidenta Miloše Zemana. Situace se nyní opakuje, podnikatelé zkoušejí štěstí znova, a to u Danuše Nerudové a Petra Pavla. Oba získali podobný obnos jako dříve Drahoš, jak vyplývá ze zveřejněných seznamů dárců.

Ekonomka Danuše Nerudová získala od sponzorů přes 34 milionů korun. Její protivník, generál ve výslužbě Petr Pavel, obdržel 40 milionů korun. Bohaté kampaně ale nezaručují úspěch, o čemž by mohl vyprávět nejen Jiří Drahoš, ale i třeba koalice Piráti a Starostové v posledních sněmovních volbách. Vysoké dary ale zaručují šanci se o vítězství utkat, jak dokazují Pavel s Nerudovou.

„Naší motivací bylo, aby měl někdo další reálnou šanci Andreje Babiše vyzvat a nebyl znevýhodněn tím, že jeho ekonomická síla není stejná jako u Babiše,“ řekl Dušan Šenkypl, který spolu s dalšími investory z Pale Fire Capital přispěl na kampaň Pavlovi. „Paní Danuše Nerudová by byla skvělou proevropskou prezidentkou, proto jsem se rozhodl podpořit ji v její kandidatuře,“ uvedl zase bývalý spolumajitel Škody Transportation Tomáš Krsek, který dar poslal v závěru kampaně.

U expremiéra a jednoho z favoritů Andreje Babiše, kterého zná celá země, je situace jiná. Jediným Babišovým dárcem bylo jeho domovské hnutí ANO, které mu hradí celou kampaň. Podle transparentního účtu mu hnutí poslalo 12 milionů korun, nejsou zde ovšem započteny výdaje z období před vyhlášením jeho kandidatury z konce října. Žádné další zdroje poslanec nevyužil. „Hnutí ANO ani Andrej Babiš jako kandidát do prezidentských voleb nepřijímají od třetích osob žádné peněžité dary na volební kampaň pro prezidentské volby,“ stojí na webu ANO.

Podobně financovanou kampaň má Jaroslav Bašta, kterému kandidaturu za více než 13 milionů korun zaplatilo hnutí SPD, ke kterému se přidala řada drobných dárců. Podnikatel Karel Diviš si platí kampaň sám, ostatní kandidáti vedou podstatně levnější kampaně.

Povinnost zveřejnit seznam dárců do úterní půlnoci měli všichni kandidáti i ti, kterým ministerstvo vnitra kandidaturu zamítlo nebo kteří z voleb odstoupili. Nepoužité peníze si nemohou nechat nebo vrátit, musejí putovat podle zákona na charitu. V této souvislosti upozornily Seznam Zprávy na výdajový vítr, který se odehrál na transparentním účtu odborového předáka Josefa Středuly. Ten dostal týden před odstoupením z voleb darem pět milionů korun od olomouckého miliardáře a člena ODS Richarda Benýška. Za několik dní je obratem vyčerpal.

Podle dohledového úřadu odevzdala většina kandidátů seznamy dárců s chybami, případně vůbec. Za to jim hrozí pokuty. V kampani do prvního kola voleb, které v pátek začne, směli utratit kandidáti maximálně čtyřicet milionů korun, čemuž se blíží nejvíce Pavel. Do dalšího kola voleb mohou finalisté přidat deset milionů korun.

Největší sponzoři prezidentských kampaní (v korunách)

Dušan Šenkypl, Jan Barta a David Holý (investoři z Pale Fire Capital) –

pro Petra Pavla

6 milionů

Martin Moravec (majitel sítě Teta) –

pro Danuši Nerudovou

5 milionů

Richard Benýšek (podnikatel a člen ODS) –

pro Josefa Středulu

5 milionů

Dalibor Dědek (spolumajitel Jablotronu) –

pro Danuši Nerudovou a Petra Pavla

3 miliony (2 miliony pro Nerudovou, 1 milion pro Pavla)

Martin Vohánka (majitel Eurowagu) –

pro Petra Pavla

2,5 milionu

Martin Hájek (majitel Livesportu) –

pro Petra Pavla

2 miliony

Libor Winkler (spolumajitel skupiny RSJ) –

pro Petra Pavla

2 miliony

Tomáš Krsek (vlastník skupiny BHM a bývalý spolumajitel Škody Transportation) –

pro Danuši Nerudovou

2 miliony

Pavel Faiereisl (podnikatel v gastronomii) –

pro Danuši Nerudovou

2 miliony

Inexad (firma v Česku provozuje hračkářství Hamleys) –

pro Danuši Nerudovou

2 miliony

*Do výčtu nejsou zahrnuté politické strany a podnikatelé, kteří si platí kandidaturu sami.