Volební program ANO: Snížit státní dluh a podpořit důchodce

Oficiální zahájení předvolební kampaně hnutí ANO

Oficiální zahájení předvolební kampaně hnutí ANO Zdroj: E15 Michael Tomeš

Oficiální zahájení předvolební kampaně hnutí ANO
Oficiální zahájení předvolební kampaně hnutí ANO
Oficiální zahájení předvolební kampaně hnutí ANO
Oficiální zahájení předvolební kampaně hnutí ANO
Oficiální zahájení předvolební kampaně hnutí ANO
9
Fotogalerie

Hnutí dosluhujícího premiéra Andreje Babiše se po jarních ztrátách opět dostalo do čela předvolebních průzkumů. I kvůli několika vlnám koronaviru se hluboce propadl schodek státního rozpočtu. Přesto ANO slibuje, že v dalším volebním období bude daňové otázky řešit citlivě. Úspory chce hledat ve zjednodušení daní a rušení daňových výjimek. Podle programového prohlášení bude také pokračovat v úsporách na provozu státu hlavně díky digitalizaci a odstranění zbytečné byrokracie.

Preference Hnutí ANO utrpěly na jaře především v souvislosti s nezvládnutou vlnou koronaviru. Jinak však strana Andreje Babiše pravidelně vítězí ve všech volebních průzkumech a od krizového jara 2021 se nedaří ani jedné z opozičních koalic favorita voleb sesadit.

Vývoj volebních preferencí:

Daně nezvyšovat, schodek rozpočtu snížit

Dosavadní ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) připouští nutnost daňové reformy a ve snaze snížit schodky rozpočtu přece jen i zvýšení některých daní. „Určitě bych znovu nezaváděla superhrubou mzdu, to byl podvod. Ale museli bychom se bavit o daňovém mixu. Někde budeme muset ubrat, jinde přidat. To je bez diskuze,“ uvedla před nedávnem.

Zcela určitě se budou zvyšovat sazby spotřební daně u tabákových výrobků, které rostou podle stávající vládou schváleného harmonogramu pro období let 2021 až 2023. V roce 2021 o deset procent a v letech 2022 a 2023 pak vždy o pět procent. Kromě toho Schillerová zmínila možnost zvýšení spotřební daně z alkoholu či zavedení digitální daně.

Výpočet čisté mzdy >>>>>>>>>

Hnutí ANO ve svém programu slibuje, že naváže na projekt paušální daně rozšířením portálu MOJE daně a že bude bránit daňovým optimalizacím a únikům nadnárodních společností. V předvolební debatě deníku E15 ministryně jmenovala i další opatření ke snížení schodku státního rozpočtu. Kromě zmíněného rušení daňových výjimek také zmrazení platů ve veřejné sféře vyjma učitelů. Sází i na další prodej státních dluhopisů zahraničním bankám i fyzickým osobám. Šéfka státní pokladny očekává, že se Česko vrátí k vyrovnaným rozpočtům během sedmi let.

Změny pro podnikatele a živnostníky

Co se bude dít po říjnových volbách do Poslanecké sněmovny samozřejmě zajímá i podnikatele a živnostníky, které ve velké míře zasáhla opatření během pandemie. Hnutí ANO jim ve svém programu slibuje, že na jejich podporu vytvoří Národní rozvojovou banku. Ta již nicméně funguje od letošního 1. září, kdy se tak přejmenovala Českomoravská záruční a rozvojová banka.

Hnutí také prosazuje zvýšení hranice povinné registrace k DPH z dosavadního jednoho milionu ročního obratu na dva miliony korun, čímž se má ulevit především živnostníkům. V programu slibuje i řadu zjednodušení v online prostoru, a to propojením Portálu občana a Portálu podnikatele. Všechny formuláře pro živnostníky a firmy prý budou předvyplněné a interaktivní, povinnosti připomene elektronický budíček. Kontroly podnikatelů má sjednotit a zpřehlednit specializovaný portál.

Další prioritou Andreje Babiše a jeho lidí je sloučení tří státních agentur CzechInvest, CzechTrade a CzechTourism do jedné a omezení poskytování investičních pobídek jen na high-tech. „Dobudujeme síť podnikatelských inkubátorů v ČR včetně rozlišování podle úspěšnosti. Podpoříme přípravu moderních udržitelných podnikatelských parků (s 5G aplikacemi a čistými zdroji energie),“ avizuje ANO.

Posílení digitalizace

Přestože hnutí sebevědomě prohlašuje, že „započalo digitální revoluci“ a jeho cílem je, aby Česko bylo přední evropskou zemí ve využívání digitálních služeb, mezinárodní srovnání tomu neodpovídá. Index DESI sestavovaný Evropskou komisí přiřkl loni Česku v oblasti elektronických veřejných služeb 22. příčku z evropské sedmadvacítky. Mimo jiné zmiňuje pomalý růst počtu uživatelů.

Co tedy chce hnutí po říjnových volbách v tomto směru změnit? Rozvíjet se má Portál veřejné správy, který bude obsahovat všechny služby pro občany, firmy a pro podnikatele. Na jednom místě mají být všechny požadavky státu na občana se všemi dostupnými informacemi. E-Government má reagovat na životní události automaticky, aniž by občan nebo firma museli posílat žádost.

Napříč státní správou se mají sdílet data tak, aby lidé nemuseli vyplňovat opakovaně stejné informace. ANO plánuje změnit Czech POINT na kontaktní místa, která pomohou s vyřízením úředních záležitostí a naučí zájemce používat digitální služby státu. Zároveň slibuje úspory a zjednodušení rozšířením centrálních nákupů v IT a sdílení služeb včetně poskytování státních cloudových služeb.

Euro v nedohlednu

Česko by přijetím eura podle Babišova hnutí ztratilo samostatnost v měnové a hospodářské politice a ručilo by za dluhy států eurozóny. Proto uvádí, že euro za českou korunu nevymění a v programovém prohlášení jmenovitě kritizuje TOP 09 a Piráty za snahu o jeho přijetí. Koalice Pirátů a STAN přitom v programu přijetí eura v následujícím volebním období nemá, s jeho zavedením počítá až do budoucna, zatím se chce věnovat stabilizaci koruny vůči euru.

Opakovaně hnutí ANO uvádí, že v Evropské unii je třeba tvrdě hájit české zájmy. Unie by si podle něj neměla přisvojovat více pravomocí. Hnutí považuje za klíčové boj proti nelegální migraci, bezpečnost a posilování vnitřního trhu. Dále jsou pro ně prioritou investice do regionů, průmyslu, infrastruktury, technologií a do zemědělství. ANO chce také přinést nová celoevropská témata jako například boj s rakovinou.

Zvýšení důchodů a otázka bydlení

ANO se přetahuje s koaliční ČSSD o zásluhy na zvyšování starobních důchodů, jejichž průměrná výše dosahuje 15 385 korun. Hnutí nyní slibuje, že do roku 2025 zajistí průměrný důchod ve výši 20 tisíc korun. Lidé vykonávající náročnou práci by měli jít podle představ ANO do důchodu dříve, naopak chce motivovat zaměstnávání seniorů zvyšováním důchodů o 1,5 procenta za každý odpracovaný rok navíc.

Nedostatek volných bytů především ve velkých městech chce Andrej Babiš se svými lidmi řešit plánovanou státní bytovou výstavbou. K urychlení staveb má přispět nedávno schválený nový stavební zákon. K řešení bytové krize se přitom vláda v čele s ANO zavázala už v pomalu končícím volebním období.

Po letošních parlamentních volbách slibuje dostupné bydlení pro nízkopříjmové skupiny a podporu družstevního a nájemního bydlení. Byty chce stavět také ve spolupráci se soukromým sektorem prostřednictvím projektů PPP a chce při tom využívat i nepotřebný státní majetek.

Ekologie versus spalovací motory

Hnutí ANO se před volbami částečně vymezuje proti klimatickým plánům Evropské komise. „Budeme proti návrhu Bruselu, který chce zakázat prodej aut se spalovacím motorem po roce 2035. Boj proti klimatické změně nesmí ohrozit naše pracovní místa,“ tvrdí Babiš. Do zlepšení životního prostředí chce hnutí nicméně investovat 350 miliard korun a do roku 2025 snížit emise skleníkových plynů v Česku o minimálně patnáct milionů tun oxidu uhličitého.

Za tyto peníze chce pokračovat v projektech výstavby velkých vodních nádrží i rybníků, rozdělit dotace v rámci programu Nová zelená úsporám až sto tisícům projektů nebo také vysadit 350 milionů stromů v lesích. Kromě toho ANO slibuje například konec jednorázových plastů a zvýhodnění použití recyklovaných materiálů ve veřejných zakázkách. Velkou pozornost Babiš věnuje nad rámec volebního programu výstavbě gigafactory, továrny na baterie využívající české lithium.

Video placeholde
Gigafactory Volkswagen v Česku - pozitiva a negativa • Videohub