Chcete, aby se o vás firmy praly? Orientujte se na umělou inteligenci nebo na udržitelnost

Chcete, aby se o vás firmy praly?

Chcete, aby se o vás firmy praly? Zdroj: Midjourney

Jaké pracovní pozice jsou dnes nejvíc v kurzu? Personalisté stále pátrají hlavně po odbornících na informační technologie, přidává se zájem o experty na umělou inteligenci. Zástupci firem se ale zároveň shodují, že umělá inteligence jejich zaměstnance nenahrazuje. Aktuálním trendem mimo oblast IT je i poptávka po manažerech udržitelnosti.

Článek vznikl v rámci projektu WORKSPACE15

Rychlý rozvoj umělé inteligence a dalších technologií dělá z lidí, kteří jim rozumějí, horké zboží. „Naši klienti nově poptávají zejména specialisty na zpracování dat a na informační bezpečnost, specialisty na automatizaci procesů, odborníky na umělou inteligenci, datové analytiky a datové vědce,“ uvádí Martin Jánský, generální ředitel personální agentury Randstad Česká republika.

Podobně hodnotí aktuální poptávku firem i Filip Mikschik, zakladatel pracovního portálu StartupJobs. Podle něj inzerenti v současnosti kromě lidí se znalostí AI (Artificial Intelligence) hledají taky odborníky na technologii blockchainu a zaměstnance na práci s virtuální a rozšířenou realitou. Naopak na pracovním portálu StartupJobs ubývá poptávek na pozice překladatelů. 

Umělá inteligence v oslovených firmách lidskou práci nenahrazuje, počítá se ale s tím, že ji zaměstnanci používají ke zvýšení své efektivity. „Umělá inteligence postupně prostupuje do všech oblastí v rámci firmy a tím se rozšiřují i činnosti všech pozic,“ vysvětluje Ivana Povolná, tisková mluvčí Škody Auto. Automobilka využívá umělou inteligenci v činnostech souvisejících s e-mobilitou a také v IT projektech. 

I u operátora O2 vnímají umělou inteligenci jako pomocníka zaměstnanců, ne jejich náhradu.  „Tam, kde dokážeme nějakou část agendy lidí plně nahradit, se lidé mohou zaměřit na nové úkoly, na které doteď neměli čas,“ podotýká Petr Hirš, ředitel společnosti Dataclair.ai, která je součástí O2. Zároveň doplňuje, že jsou při využívání jazykových modelů, jako je ChatGPT, obezřetní hlavně ve vztahu k bezpečnosti interních dat, chystají vytvoření interních pravidel a edukaci zaměstnanců.

PoziceOhrožení automatizací a AI
Administrativní pracovníci
Referenti a specialisté pro zadávání dat
Pracovníci klientských servisů
Montážní dělníci a operátoři ve výrobě ovládající stroje
Pokladní
Skladníci
Mzdoví účetní

Firmy chtějí být co nejzelenější

Dalším velkým trendem jsou teď takzvané green jobs, tedy pozice spojené s udržitelností. Firmy vnímají společenskou poptávku a komunikace udržitelných témat jim pomáhá zvýšit jejich atraktivitu mezi potenciálními uchazeči o práci. „Podle našeho průzkumu Workmonitor je pro 70 procent lidí spadajících do generace Z klíčové, aby hodnoty jejich zaměstnavatele byly v souladu s jejich vlastními hodnotami, jako je právě přístup k udržitelnosti. Čtyřicet procent mladých by nepřijalo práci v podniku, který se s jejich hodnotami rozchází,“ komentuje situaci Martin Jánský z Randstadu. Specialistů na udržitelnost je podle něj ale na trhu nedostatek, protože tento typ pozic teprve vzniká. Zájem je podle něj o specialisty a konzultanty, jako je například montážní technik fotovoltaiky, podnikový ekolog nebo expert na úspory.

Manažera udržitelnosti neboli ESG manažera na jaře obsadila nábytkářská firma TON. Zkratka ESG v sobě skrývá anglická slova Environmental, Social, and Governance. Hlavním úkolem tohoto člověka, který je součástí marketingového týmu, je implementovat ESG politiku a následně ji komunikovat dovnitř do firmy i ven směrem k veřejnosti včetně té odborné. „V dnešní době se nám díky širším diskuzím ohledně cirkulární ekonomiky otevírá nová příležitost – obsáhlá a dlouhodobá témata si můžeme lépe popsat a dál o nich ve firmě nebo mimo firmu mluvit,“ říká Lenka Bajgarová, která v TON novou pozici manažerky udržitelnosti zastává.

Momentálně experty na udržitelnost hledají další firmy napříč obory, například banky Raiffeisenbank a Česká spořitelna, konzultanské společnosti PwC a EY, výrobní závody Škoda Transportation a Hyundai, developer Finep nebo konglomerát Agrofert

Nové pozice nevznikají pouze v soukromém sektoru, i veřejná správa reflektuje současné dění ve světě. Třeba město Kroměříž reagovalo loni na podzim na turbulentní situaci ohledně cen energií tím, že vytvořilo pozici s názvem energetický manažer. „Hlavním důvodem byla snaha o efektivní využívání energií a o snížení nákladů na energie,“ říká Jan Vondrášek, tiskový mluvčí města Kroměříž. Mezi hlavní úkoly nového manažera patří monitoring spotřeby energie a vody v budovách ve vlastnictví města a organizacích zřízených městem, příprava veřejných zakázek nebo vyhledávání dotačních příležitostí spadajících do svěřené oblasti. 

Na co vsadit mimo technologie? 

Neláká vás práce s technologiemi ani pro vás není zajímavá oblast udržitelnosti, a přesto chcete mít jistotu, že se v dalších letech na pracovním trhu uplatníte? Martin Jánský radí orientovat se na péči o lidi: „V budoucnosti můžeme očekávat zvýšenou poptávku po zdravotnickém personálu a pracovnících v sociálních službách, jejichž práci není možné automatizovat a zároveň jich bude čím dál více potřeba z důvodu stárnutí populace.“