Bhópál po 30 letech: Průmysl, který přináší smrt

S následky úniku jedovatého plynu s v Bhópálu potýkají i potomci obětí

S následky úniku jedovatého plynu s v Bhópálu potýkají i potomci obětí Zdroj: profimedia.cz

Ruiny továrny Union Carbide v Bhópálu
Upomínkový protest ke katastrofě v Bhópálu
S následky úniku jedovatého plynu s v Bhópálu potýkají i potomci obětí
Lidé žijící v okolí vybuchlé chemičky se dodnes potýkají se zdravotními potížemi
Ruiny továrny Union Carbide v Bhópálu
5
Fotogalerie
V noci z 2. na 3. prosince 1984 z chemičky v indickém Bhópálu uniklo během jedné hodiny na třicet tun vysoce toxických plynů, především metylisokyanátu používaného k výrobě pesticidů. Mrak těžších než vzduch se držel u země a kvůli mírnému jižnímu větru zamířil nad hustě osídlené území. Účinek byl okamžitý. Oficiální vládní údaje uvádějí čtyři tisíce mrtvých a statisíce zdravotně postižených. Jiné odhady jsou ještě vyšší. Shodují se ale, že nastala nejhorší průmyslová katastrofa v dějinách.

Příčiny? Má se za to, že indická dcera americké chemičky Union Carbide byla podinvestovaná a v honbě za ziskem nedodržovala ani standardní bezpečnostní opatření. Dokládají to i kontrolní protokoly Union Carbide poukazující na mnohé nedostatky nebo stěžující si na „poindičtění“ technologických i pracovních postupů. Nedostatků na straně chemičky se našlo více.

Na druhé straně však existují důkazy, že i přes špatný management a řetězec nedbalostí nemohla katastrofa vypuknout jinak než vědomým lidským konáním – pravděpodobně sabotáží některého nespokojeného zaměstnance. Ale i s tím by měl bezpečnostní manuál počítat.

Že se z katastrofy stane žhavé politikum, bylo zřejmé hned druhý den, kdy do Indie přicestovaly špičky Union Carbide v čele s předsedou Warrenem Andersonem. Po propuštění z domácího vězení je letadlo indické vlády deportovalo zpět za oceán, aniž by se mohli přiblížit Bhópálu.

Tytéž orgány o dvacet let později vyžadovaly Andersonovu extradici kvůli stíhání indickým soudem. Kvůli hromadnému zastupování všech obětí přijala Indie zvláštní zákon a přistoupila s Union Carbide na mimosoudní vyrovnání.

Mementem zůstává osud chemické továrny. Okamžitě po havárii ji úřady uzavřely, dodnes jsou v ní ale pozůstatky mnoha jedovatých látek. Management chemičky, ve které sama lokální vláda držela podíl 49 procent, byl odsouzen k nevysokým trestům a další procesy stále probíhají. Ať už dopadnou jakkoli, je zřejmé, že tisícům postižených to zdraví nemůže vrátit.