Brusel zesílí boj proti terorismu, zaměří se na peněžní toky

Budova Evropské komise

Budova Evropské komise Zdroj: CC BY 2.0: Sebastien Bertrand via Flickr

Evropská unie slíbila zesílit snahy o zastavení toků peněz sloužících k financování terorismu. Země unie a Evropská komise ve společné deklaraci vyhlásily odhodlání koordinovat své akce na evropské úrovni, například pokud se týká práce národních „finančních rozvědek“. Kompromisní návrh směrnice proti praní špinavých peněz podpořily také příslušné výbory Evropského parlamentu.

Francouzský ministr financí Michel Sapin před novináři zdůraznil potřebu změn nynějších pravidel tak, aby šlo například lépe sledovat menší anonymní přesuny peněz sloužící k podpoře teroristických buněk.

„Nedávné útoky v Paříži zvýraznily potřebu rozhodné akce proti financování terorismu,“ stojí v prohlášení. Po útoku na redakci časopisu Charlie Hebdo počátkem měsíce začala Francie v EU prosazovat tvrdší protiteroristická opatření v nejrůznějších oblastech.

Země osmadvacítky se v prohlášení zavázaly zrychlit proces zavádění směrnice proti praní špinavých peněz a financování terorismu, kterou ministři podpořili. Mezi riziky, která by podle deklarace měla EU řešit na nadnárodní úrovni, jsou i takzvané virtuální měny.

Finální rozhodnutí na jaře

Směrnici na společném jednání schválily také výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci a hospodářský výbor europarlamentu. Zbývá tak ještě závěrečný souhlas všech europoslanců, hlasování se čeká na březnové či dubnové schůzi. Na kompromisní podobě směrnice se loni v prosinci shodli vyjednavači parlamentu, komise a členských zemí.

Země EU budou mít podle směrnice povinnost zavést centrální registry firem, fondů a dalších právnických osob, tuto představu do návrhu přinesli europoslanci. V nich mají být uvedeni skuteční vlastníci firem včetně data narození, státní příslušnosti a místa pobytu.

Do registrů budou mít podle kompromisního návrhu přístup státní instituce a banky. K informacím o firmách se po registraci a uhrazení administrativních poplatků mají dostat též novináři a další osoby s „oprávněným zájmem“, národní parlamenty budou moci přístup dál rozšířit.

Více prověrek pro politiky

Směrnice také zpřesňuje pravidla pro politicky aktivní osoby - prezidenty, ministry, či poslance, kde může hrozit zvýšené riziko korupce. U těchto osob a jejich rodinných příslušníků by se měl sledovat původ majetku.

Text také žádá od bank, auditorských firem, právníků, ale třeba také realitních kanceláří a kasin větší obezřetnost ohledně transakcí jejich klientů. K diskusi o zastavování finanční toků teroristů se vrátí také únorový summit EU.