Čína se začala zbavovat amerických dluhopisů, přidává se Irsko a Rusko

Dolar

Dolar Zdroj: profimedia.cz

Peking se začíná zbavovat amerických dluhopisů. V březnu a dubnu byl tento největší věřitel Spojených států jejich čistým prodejcem, když jich v březnu prodal za 4,4 miliardy dolarů (98 miliard korun) a v dubnu za 5,7 miliardy dolarů (127 miliard korun), napsal ve svém internetovém vydání francouzský list Les Echos. Příklad Pekingu podle listu následují i další země jako Irsko a Rusko. Znepokojení nad tímto vývojem již vyjádřil americký ministr financí Steven Mnuchin. Obchodní válka mezi oběma zeměmi by proces mohla ještě urychlit, napsal francouzský list.

Zmínky, že se Čína k takovému kroku chystá, se na finančních trzích začaly šířit v lednu. Podle agentury Bloomberg tehdy vysocí představitelé čínské vlády hovořili o omezení či zastavení nákupů amerických dluhopisů. Peking jich nicméně nashromáždil velké množství, takže není v jeho zájmu, aby příliš ztrácely na hodnotě, připomíná Les Echos.

Čína má největší devizové rezervy na světě. Je rovněž největším zahraničním držitelem dluhopisů americké vlády. Tyto cenné papíry vlastní v hodnotě téměř 1,2 bilionu dolarů (26,8 bilionu korun).

Americký prezident Donald Trump v noci na úterý pohrozil, že uvalí desetiprocentní cla na vybrané čínské zboží, jehož roční dovoz do Spojených států dosahuje hodnoty 200 miliard dolarů (téměř 4,5 bilionu korun).

Trumpovi vadí mimo jiné čínský přebytek obchodu s jeho zemí. Peking následně pohrozil ráznou odvetou a obvinil Spojené státy z rozpoutávání obchodní války.

V uplynulých měsících odprodávaly americké obligace i jiné země. Rekordmanem se stalo Irsko, které se za měsíc zbavilo dluhopisů v hodnotě 6,6 miliardy dolarů. Rusko v dubnu prodalo americké dluhopisy za 20,4 miliardy dolarů.

Naopak velký zájem o koupi bondů projevily například Kajmanské ostrovy, kde má své sídlo většina hedgeových fondů provozujících rizikové investice. Britské zámořské území jich nakoupilo za 42 miliard dolarů.