Cruz se spojil s Kasichem, chtějí zabránit přímé nominaci Trumpa

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: ctk/ap

Dva rivalové v souboji o republikánskou nominaci na volbu prezidenta USA Ted Cruz a John Kasich uzavřeli dohodu, že se v nadcházejících primárkách zaměří každý na jiný stát. Chtějí tak dosáhnout toho, aby favorit republikánské nominace Donald Trump nedosáhl na počet delegátů potřebných k automatické republikánské nominaci do boje o Bílý dům.

Zástupci Cruzovy kampaně oznámili, že se budou soustředit na Indianu (3. května) a nechají Kasichovi Oregon (17. května) a Nové Mexiko (7. června), kde má guvernér Ohia šanci uspět. Kasich naopak souhlasil, že „dá ruce pryč“ od Indiany (3. května).

Kasich již zrušil dvě chystaná úterní volební shromáždění v Indianě, jedno se mělo konat v Indianapolis a druhé v Noblesville. Mluvčí jeho kampaně Pete Seat řekl, že guvernér Ohia se i tak v úterý do Indiany chystá na soukromé setkání se sponzory. Kasich podle AP prohlásil, že neříká voličům v Indianě, aby ho nevolili, pouze souhlasil s tím, že na kampaň v tomto americkém státě nebude vynakládat žádné své zdroje.

Trumpovi přisuzují 40 procent

Aktuální průzkum televize CBS News a agentury YouGov v Indianě přisuzuje vítězství Trumpovi, získat by mohl 40 procent hlasů, Cruz by skončil druhý se ztrátou pěti procentních bodů a třetí Kasich by měl podporu 20 procent voličů.

Z Nového Mexika je podle portálu realclearpolitics.com k dispozici sondáž z února, podle které by s 25 procenty hlasů vyhrál Cruz, Trump by měl 24 procent a Kasich čtyři procenta. Z Oregonu žádné aktuální průzkumy mezi voliči k dispozici nejsou.

V Oregonu (28 delegátů) a v Novém Mexiku (24 delegátů) se delegáti rozdělují proporčně, naopak Indiana má systém, který upřednostňuje vítěze. Z tamních 57 delegátů získá 30 celostátní vítěz, zbylých 27 delegátů je po třech rozděleno mezi jednotlivé obvody. Vítěz z daného obvodu pak obdrží všechny tři delegáty.

Do července přes polovinu delegátů

Pokud Trump do červencového nominačního sjezdu strany nezíská přes 50 procent delegátů, není jisté, zda se mu podaří v dalších kolech hlasování uspět. Počínaje druhým kolem se bude postupně zvyšovat počet delegátů, kteří mohou hlasovat bez ohledu na výsledky z jednotlivých států.

Někteří stratégové z řad republikánů, kteří stojí proti Trumpovi, dohodu přivítali. Otázkou ale podle nich je, zda ujednání nepřichází příliš pozdě.

„Dva kandidáti, kteří ztrácejí body, se spojili ve snaze zastavit @realdonaldtrump. Američané jsou tak unavení z politiků!“ odsoudil dohodu na twitteru Dan Scavino z Trumpovy kampaně.

Skupina #NeverTrump vystupující proti miliardářově nominaci krok naopak uvítala. „Jsme rádi, že Kasich a Cruz strategicky využijí své zdroje, aby zastavili Trumpa,“ uvedl šéf skupiny Rory Cooper.