Dovolená v Chorvatsku 2021: Kde je třeba mít negativní test? A od kdy platí očkování?

Chorvatsko

Chorvatsko Zdroj: Profimedia.cz

Dubrovník
Chorvatsko
Chorvatsko
Chorvatsko
Chorvatsko
9
Fotogalerie

Turisté z České republiky se musí od července v Chorvatsku na hranicích prokazovat covidovými certifikáty. Do konce června mohli cestovat do země bez omezení. Přečtěte si souhrn důležitých informací, které je vhodné před cestou k Jadranu znát.

Pro cestu do Chorvatska platí od července nová pravidla. Původně Češi mohli do Chorvatska jezdit úplně bez omezení, ale nyní se musí prokazovat covidovým certifikátem. Platí ale dříve dojednané podmínky pro vstup do Chorvatska, uvedl to na twitteru ministr zahraničí Jakub Kulhánek. V případě problémů mají lidé kontaktovat ambasádu.

Chorvatsko podle Kulhánka rozhodlo o změně narychlo v noci 30. června. Platí ale dříve dojednaná pravidla vstupu, a to 22 dnů po první dávce očkování proti covidu-19, negativní test buď antigenní, který nesmí být starší než 48 hodin nebo PCR test, který nesmí být starší než 72 hodin a nebo certifikát o prodělání nemoci.

Děti do 12 let, pokud jsou v doprovodu rodiče nebo opatrovníka, mohou podle Kulhánka do země bez omezení, pokud rodiče či opatrovníci mají očkování, negativní test nebo potvrzení o prodělaném covidu-19.

Průjezd Chorvatskem

Česká republika se nachází na zeleném seznamu. Tranzit je tedy povolen. Není nutná následná karanténa. Je ale nutné se prokázat certifikátem o očkovaní, negativním testu nebo o prodělané nemoci. 

Chorvatsko dovolená 2021

Podle chorvatských statistiků přijelo od začátku roku do země přes třicet tisíc Čechů. Je patrný velký nárůst podílu jachtařů. Po velkém propadu z loňska (520 tisíc turistů) by letos jejich počty podle odhadů mohly vzrůst až na 620 tisíc. 

Opatření v Chorvatsku

V zemi platí zákaz konání všech veřejných akcí a shromáždění s přítomností s více než sta osob. Ostatní veřejné akce se smí konat pouze do 22 hodin. V Chorvatsku platí povinné nošení roušky všude tam, kde nelze dodržet fyzickou vzdálenost 1,5 m od ostatních osob. Od 23 hodin do 6 hodin platí zákaz prodeje alkoholu.

V restauracích musí nosit ochranu dýchacích cest pouze obsluha. Hosté pouze tehdy, pokud nesedí na svém místě. Testem ani certifikátem o očkování se jako hosté prokazovat nemusí. Povinné nošení roušky platí na zastávkách hromadné dopravy a uvnitř hromadné dopravy.

Mapa Chorvatska

Chorvatsko a ceny v restauracích

Ceny jsou v chorvatských restauracích o něco vyšší než v České republice. Půl litr točeného piva stojí v přepočtu okolo 85 korun. Ceny oběda přesahují 200 korun.Výhodou je, že se host nemusí prokazovat negativním PCR nebo antigenním testem či potvrzením o očkování. Kontrola totiž probíhá už na hranicích. V restauracích a v místě ubytování už Chorvati nic nekontrolují.

Počasí v Chorvatsku

V Chorvatsku je v létě stabilní středomořské počasí s teplotami okolo 28 stupňů. Podívejte se na  aktuální předpověď

Ubytování v Chorvatsku

Zájem o dovolenou v Chorvatsku strmě roste a po loňských propadech se  situace vrací na úroveň létu 2019. Řada prázdninových termínů je již plně obsazených a v určitých lokalitách už nejsou prakticky žádné volné místa k ubytování. Alternativu k hotelům a penzionům nabízejí dobře vybavené kempy.

Do Chorvatska autem - přehled >>>

Do Chorvatska vlakem

Jízdenky na vlak do Chorvatska stojí u společnosti Regiojet v základní variantě 590 korun jednosměrně do Rijeky, nebo 890 korun do Splitu. Ceny jsou dynamické, takže se zvyšují s postupně se zvedající obsazeností vlaku, a to až na dvojnásobek zaváděcí ceny. Na zpáteční jízdenku se sleva neposkytuje, obvykle je prostým dvojnásobkem ceny jednosměrné, pokud je v obou směrech stejná obsazenost. Lístky na vlak kupujte pro nejnižší cenu s co největším předstihem to lze. S postupující obsazeností cena stoupá, na prázdninové termíny bývají vlaky často vyprodané i týdny dopředu.

Dovolená se psem

Vzít s sebou psa na dovolenou do Chorvatska není jen tak. Cestování do členských zemí Evropské unie se zvířaty podléhá unijnímu nařízení, které upravuje podmínky pro psy, kočky a fretky. Zvíře musí mít mikročip, který splňuje příslušné ISO normy. Uznává se také, pokud je označené tetováním, musí být ale jasně čitelně a prokazatelně provedené dříve než 3. července 2011. Majitel zvířete musí u veterináře zajistit pro své zvíře pas, který platí ve všech členských zemích EU. V pasu musí být uveden člověk, který zvíře do zahraničí doprovází, zpravidla majitel. Pokud s ním náhodou cestuje někdo jiný, musí mít od majitele písemné zmocnění. Pokud je pes, kočka nebo fretka starší než 12 týdnů, musí mít doklad o platném očkování proti vzteklině. Pokud váš mazlíček naočkovaný není, je nutné to zařídit s dostatečným předstihem. Cestovat totiž může až 21 dní po očkování. Některým zejména bojovým plemenům může být přístup do Chorvatska odepřen.