Jaceňuk vyhlásil kvůli novým bojům mimořádný stav

Vzbouřenec u kontrolního stanoviště na východě Ukrajiny.

Vzbouřenec u kontrolního stanoviště na východě Ukrajiny. Zdroj: ctk

Ukrajinská vláda na východě země vyhlásila kvůli novým bojům mimořádný stav, v ostatních oblastech nově platí vysoký stupeň pohotovosti. Předseda ukrajinského parlamentu Volodymyr Hrojsman zároveň uvedl, že poslanci na svém úterním zasedání nebudou ani kvůli zhoršené situaci v Donbasu jednat o možnosti vyhlásit stanné právo.

„Vláda se rozhodla zavést v Doněcké a Luhanské oblasti mimořádný stav a stav vysoké pohotovosti v ostatních oblastech,“ řekl premiér Arsenij Jaceňuk. Opatření znamená, že úřady a bezpečnostní složky jsou plošně připraveny na možné ohrožení bezpečnosti.

Jaceňuk rovněž ohlásil vytvoření rady pro mimořádné události, v jejímž čele bude. Nová opatření zdůvodnil snahou zajistit bezpečnost občanů a usnadnit spolupráci úřadů.

Situace na východě Ukrajiny se v posledních době prudce zhoršila a i přes dojednané příměří se opět rozhořely tvrdé boje mezi armádou a proruskými separatisty. Obě strany se vzájemně obviňují z odpovědnosti za vyhrocení krize.

Putin: Na Ukrajině bojují cizinecké legie NATO

Na východě Ukrajiny bojují po boku vládních vojáků také cizinecké legie v zájmu Severoatlantické aliance, říká ruský prezident Vladimir Putin. Zmíněné legie mají podle něj jediný cíl - zastavit Rusko.

„Kdo bojuje? Jsou tam oficiální divize ozbrojených sil, ale ve větším počtu pak takzvané dobrovolnické nacionalistické prapory. To však není armáda, je to cizinecká legie. V tomto případě je to cizinecká legie NATO,“ prohlásil Putin v Petrohradě v diskusi se studenty. „Cílem je geopoliticky ovládnout Rusko.“

Rusko opakovaně čelí obviněním, že vojensky i materiálně podporuje proruské separatisty. Tato nařčení Moskva odmítá a žádá předložení důkazů. Kreml pouze připustil, že po boku povstalců mohou skutečně bojovat ruští vojáci, ale jen jako dobrovolníci a v rámci své dovolené.