Jednání o nové slovenské vládě směřují do slepé uličky

Slovenský premiér a šéf strany Směr-SD Robert Fico

Slovenský premiér a šéf strany Směr-SD Robert Fico Zdroj: ctk/AP

Jednání o vytvoření nové slovenské vlády směřují do slepé uličky. Nacionalistická Slovenská národní strana (SNS), která sehrává klíčovou roli při vzniku nového kabinetu, odmítla vstup do široké pravicové koalice. Vyplývá to z vyjádření šéfa SNS Andreje Danka po sněmu jeho strany.

Danko současně upřednostnil spolupráci SNS s levicovým Směrem-sociální demokracií (Směr-SD) premiéra Roberta Fica. SNS a Směr-SD ale nemají potřebnou většinu ve sněmovně a ostatní strany zase odmítly jednat s Ficovou stranou o sestavení vlády.

„Pokud nebude úspěšné první (kolo) jednání, Slovenská národní strana bude kontaktovat prezidentskou kancelář a bude ji informovat, že raději upřednostní vládu odborníků,“ řekl novinářům Danko.

V reakci na případnou širokou koalici stran pravého středu s účastí SNS řekl, že „vytváření hybridů by bylo ztrátou času“. Dodal, že lídr pravice, předseda liberální strany Svoboda a solidarita Richard Sulík, který zahájil vlastní neoficiální jednání o vzniku široké pravicové koalice, nedokáže zaručit vznik stabilní vlády.