Kvůli levné ropě můžou Rusové omezit těžbu a proškrtat rozpočet

Ropné pole Juganskněftěgaz v Západní Sibiři, kde spolu těží Rosněfť a Exxon Mobil

Ropné pole Juganskněftěgaz v Západní Sibiři, kde spolu těží Rosněfť a Exxon Mobil Zdroj: Rosneft

Nízké ceny ropy by mohly vést k uzavření některých těžařských aktivit v Rusku. Uvedl to podle tamních médií náměstek ruského ministra financí Maxim Oreškin. Moskva doposud vylučovala záměrné snižování těžby v reakci na pokles cen ropy. Upozorňovala přitom, že kvůli drsným klimatickým podmínkám by nebylo možné těžbu rychle obnovit.

„Současné ceny ropy mohou vést k celkem tvrdému a rychlému uzavírání aktivit některých těžařů v příštích měsících,“ uvedl dnes nicméně Oreškin v rozhovoru s televizí RBC. Ruské ropné firmy zatím byly vůči klesajícím cenám ropy odolné, protože těžily z poklesu hodnoty rublu a z dalších faktorů, píše agentura Reuters.

Jeden z představitelů ruského monopolu pro provoz ropovodů Transněfť předpověděl, že export ropy z Ruska letos klesne o šest procent na 215,8 milionu tun z 229,6 milionu v loňském roce. Celková těžba ropy v Rusku loni dosáhla nového postsovětského maxima. K jejímu růstu přispěly hlavně malé a středně velké energetické společnosti, které zvyšovaly těžbu navzdory poklesu cen ropy.

Dlouhodobý vývoj cen ropy Brent:Zdroj: euroinvestor.com

Ropa se společně se zemním plynem podílí zhruba polovinou na příjmech ruského státního rozpočtu. Ruský ministr financí Anton Siluanov dnes varoval, že dlouhodobé setrvání cen ropy na nízké úrovni by mohlo donutit Rusko přijmout tvrdá rozhodnutí v otázce vládních výdajů.

Ruský rozpočet, který závisí téměř z poloviny na příjmech z daní z ropy a plynu, bude vyrovnaný pouze při ceně 82 dolarů za barel, upozornil ministr. Ropa se na světových trzích v současnosti obchoduje za zhruba 30 dolarů a sama vláda ve výpočtech na letošní rok dosud počítala s cenou 50 dolarů za barel.

Světové ceny ropy již od poloviny roku 2014 klesly o zhruba 70 procent. Cena americké lehké ropy WTI se tento týden poprvé za 12 let propadla pod hranici 30 dolarů za barel.