Němci zvažují postih Nord Streamu 2, akcie Sony klesly v reakci na nákup Microsoftu

Německý kancléř Olaf Scholz přišel s dosud nejsilnějším náznakem, že ruská invaze na Ukrajinu by mohla mít dopad na projekt plynovodu Nord Stream 2.

Německý kancléř Olaf Scholz přišel s dosud nejsilnějším náznakem, že ruská invaze na Ukrajinu by mohla mít dopad na projekt plynovodu Nord Stream 2. Zdroj: Profimedia, E15

Ukrajinci se chystají na možný ruský útok.
Ukrajinci se chystají na možný ruský útok.
Ukrajinci se chystají na možný ruský útok.
Akcie Sony reagovaly poklesem na nákup Microsoftu.
Akcie Sony reagovaly poklesem na nákup Microsoftu.
6
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Němci připouštějí zahrnutí NS2 na sankční listinu

Bílý dům varoval, že eskalace napětí na východě Evropy se dostala do fáze, kdy Rusko může na Ukrajinu zaútočit kdykoli. Jako nejpravděpodobnější se jeví termín do konce ledna či na počátku února. V současnosti se spekuluje o tom, že útok by byl nejprve veden z Běloruska, kde nyní ruská armáda se svými spojenci pořádá vojenské manévry.

„Neměli bychom se zaměřovat na to, zda to zvyšuje pravděpodobnost napadení Kyjeva, ale jestli to zvyšuje jejich potenciál spustit invazi na Ukrajinu s cílem sesadit vládu,“ řekl novinářům nejmenovaný představitel amerického ministerstva zahraničí. Šéf diplomacie USA Antony Blinken už vyrazil na cestu do Evropy, aby pokračoval v jednáních na Ukrajině a v Německu. V pátek se setká se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem v Ženevě.

S Lavrovem hovořila i německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková, která ho varovala, že je Berlín ochotný zaplatit vysokou ekonomickou cenu za ochranu svých hodnot. Kancléř Olaf Scholz připustil, že by mezi odvetné sankce za ruský útok na Ukrajinu mohlo být zahrnuto i zastavení projektu Nord Stream 2.

Berlusconi zvažuje, že zanechá kandidatury

Někdejší italský premiér a mediální magnát Silvio Berlusconi uvažuje o tom, že by odvolal svou prezidentskou kandidaturu. Zdroje agentury Bloomberg tvrdí, že Berlusconimu se nepodařilo sehnat dostatečnou politickou podporu, ještě se ale definitivně nerozhodl. Jeho krok by zvýšil šance na vítězství současného ministerského předsedy Maria Draghiho.

Výběr hlavy státu započne 24. ledna a může trvat několik dní. Prezidenta volí členové obou komor parlamentu a několik desítek regionálních představitelů, úspěšný kandidát musí získat celkovou nadpoloviční většinu 505 hlasů.

Z trhů a burz

Americkým akciím se v úterý nedařilo

Americké akcie v úterý výrazně oslabily. Dow Jonesův index ztratil 1,51 procenta, nejvíce od listopadu. Širší index S&P 500 klesl o 1,84 procenta a Nasdaq Composite dokonce o 2,60 procenta. Finanční společnosti se dostaly pod tlak kvůli neuspokojivým hospodářským výsledkům banky Goldman Sachs. Náladu na trhu negativně ovlivnil také růst výnosů u dluhopisů vlády Spojených států, který má obvykle dopad zejména na ceny akcií technologických společností.

Obavy z války dopadají na ruské akcie

Strach z eskalace vojenského konfliktu na východě Evropy dopadá i na ruský akciový trh. V úterý poklesl o osm procent, šlo o největší jednodenní propad od března 2020. Investoři se zbavují rizikových akcií společností, které by se v případě ruské invaze na Ukrajinu mohly stát terčem západních sankcí. O jedenáct procent šly dolů akcie banky Sberbank, která je označována za možný cíl postihů. Hlavní ruský index RTS se za poslední týden propadl o patnáct procent.

Sony na tokijské burze ztrácí

Akcie technologického gigantu Sony se na tokijské burze ve středu ráno propadly v reakci na úterní oznámení Microsoftu, že za 68,7 miliardy dolarů koupí herního vývojáře Activision Blizzard. Ten mimo jiné vlastní hry jako Call of Duty nebo Candy Crush.

Po dokončení transakce bude Microsoft třetí největší herní firmou na světě podle výše tržeb za společnostmi Tencent a Sony. Dohoda je zároveň významným krokem pro herní značku Xbox společnosti Microsoft v její bitvě proti konkurenční platformě PlayStation od Sony.

Tweet dne

Výzkumníci NASA odhadují, že síla obrovské erupce, ke které došlo v sobotu poblíž ostrovního státu Tonga, byla někde kolem deseti megatun TNT, tedy více než 500krát silnější než jaderná bomba svržená na Hirošimu.

Záchranné týmy na soustroví Tonga nyní odklízejí sopečný popel z přistávací dráhy mezinárodního letiště, aby mohla do země proudit humanitární pomoc. Katastrofa si podle dostupných zpráv vyžádala čtyři oběti. OSN chce na Tongu poslat materiální pomoc, ale ne personál, aby tam nezavlekla koronavirus.

Stane se dnes

  • Francouzský prezident Emmanuel Macron bude hovořit o prioritách francouzského předsednictví EU.
  • Kyjevský soud má rozhodnout, zda uvalí vazbu na bývalého prezidenta Petra Porošenka, jehož ukrajinské úřady podezírají z vlastizrady.
  • Polský ústavní soud se bude na žádost generálního prokurátora, kterým je ministr spravedlnosti, zabývat tím, zda Evropský soud pro lidská práva může zpochybňovat jmenování polských soudců.
  • Americké banky Morgan Stanley a Bank of America zveřejní hospodářské výsledky za čtvrté čtvrtletí.