Německo dál hledá cestu z energetické krize, potvrdila návštěva Scholze v Praze

Německý kancléř Olaf Scholz (vlevo) jednal v Praze s premiérem Petrem Fialou.

Německý kancléř Olaf Scholz (vlevo) jednal v Praze s premiérem Petrem Fialou. Zdroj: Blesk:Michal Protivansky/CNC

Německý kancléř Olaf Scholz na návštěvě Prahy
Německý kancléř Olaf Scholz na návštěvě Prahy
Německý kancléř Olaf Scholz na návštěvě Prahy
Německý kancléř Olaf Scholz na návštěvě Prahy
5
Fotogalerie

Německý kancléř Olaf Scholz se během pondělní návštěvy Prahy shodl s českým premiérem Petrem Fialou (ODS) na nutnosti nalézt celoevropské řešení pro snížení cen elektřiny. Scholz přijel do Česka vůbec poprvé od nástupu do funkce loni v prosinci. Podle expertů je zjevné, že Berlín cestu ze současné energetické krize zatím nenašel, snažit by se však měly i ostatní země.  

Evropskou unii drtí rekordně vysoké ceny elektřiny a plynu. Ty od začátku ruské invaze na Ukrajinu stouply o stovky procent. Je to přitom právě Německo a jeho naivní politika vůči Moskvě, komu řada Evropanů klade nynější situaci za vinu. 

„Německá vláda je určitě největším viníkem. A to jak politicky, protože investovali do normality ve vztazích s potenciálně nebezpečným Ruskem, tak ekonomicky, neboť se drželi exportního modelu hospodářství založeného na závislosti na Rusku a Číně. Obojí jim teď vybouchlo do obličeje,“ myslí si odborník na zahraniční politiku Německa z Univerzity Karlovy Vladimír Handl.        

Berlín podle Handlova mínění celoevropskou strategii v boji s drahými energiemi stále ještě hledá, nelze mu ale upřít snahu zbavit se co nejrychleji závislosti na ruských energetických surovinách. Tomu odpovídá výsledek pondělního setkání kancléře Scholze s premiérem Fialou. 

Lídři Česka a Německa žádná konkrétní opatření v oblasti energetiky po vzájemné schůzce nepředstavili. Fiala pouze uvedl, že Praha pokračuje v jednáních s Němci o solidaritě v dodávkách plynu. Češi by rovněž uvítali prodloužení provozu německých jaderných elektráren a chtějí získat kapacity v terminálech na zkapalněný zemní plyn, jež bude Německo stavět. 

„Současné ceny za elektrickou energii jsou neospravedlnitelné. Náklady na výrobu vůbec nejsou tak vysoké. Proto je nutné, abychom provedli strukturální změny, které přispějí k tomu, že ceny zase urychleně klesnou a že bude dostatečná nabídka energií,“ prohlásil Scholz. Pokud jde o nové terminály na LNG, první z nich mají podle kancléře fungovat už v lednu.  

Výzkumná spolupracovnice Institutu pro evropskou politiku Europeum Tereza Novotná je přesvědčena, že cestu z krize by v Evropské unii neměli hledat pouze Němci. „Odpovědnost leží i na ostatních státech včetně České republiky, které si také včas nevybudovaly jiné energetické zdroje. Řešení by pak mělo ležet v solidaritě všech členských zemí EU,“ soudí. 

Nejlepším východiskem v dlouhodobém horizontu by podle expertky bylo vytvoření zcela propojeného evropského energetického trhu. Urychlené stavby LNG terminálů, hledání nových dodavatelů nebo prodloužení životnosti jaderných reaktorů pak vnímá jako krátkodobé řešení.

„V každém případě je Česko závislé na tom, aby Německo tyto své přechodné zdroje sdílelo. Stejně tak bude důležité, aby se o své zdroje podělily ostatní unijní státy, například Španělsko,“ shrnuje Novotná. 

Návštěvu Scholze v Praze hodnotí expertka velmi pozitivně: „Měli bychom se těšit z toho, že si Scholz vybral právě Česko pro svůj projev, který byl adresován celé Evropě. Bude se jistě rozebírat i v jiných zemích, podobně jako třeba před lety pražský projev bývalého amerického prezidenta Obamy.“

O nutnosti nalézt celoevropské řešení energetické krize, které bude směřovat k zastropování cen energií, hovořil premiér Fiala již minulý týden. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) zase svolal na 9. září mimořádnou evropskou radu pro energetiku. Trh s energiemi přestal podle Síkely fungovat a Evropa musí oddělit ceny plynu od ceny elektřiny. Rada bude projednávat i návrh na stanovení maximální ceny plynu, který se využívá pro výrobu elektřiny.  

„Německo a ostatní evropské vlády by každopádně měly letos v zimě cíleně kompenzovat slabé sociální skupiny a svá opatření formovat tak, aby byla sociálně spravedlivá a nevydělaly na nich firmy, které už teď zažívají příjmové eldorádo,“ doporučuje Handl. 

Video placeholde
Co určuje cenu ropy? • Videohub