Problém pro Bidenův balíček: americká ekonomika se zotavuje rychleji, než se čekalo

Prezident USA Joe Biden má problém. Ekonomika Spojených států se zotavuje rychleji, než se čekalo. Jeho plánovaný stimulační balíček ve výši 1,9 bilionu dolarů možná nebude potřebný.

Prezident USA Joe Biden má problém. Ekonomika Spojených států se zotavuje rychleji, než se čekalo. Jeho plánovaný stimulační balíček ve výši 1,9 bilionu dolarů možná nebude potřebný. Zdroj: e15.cz

Alphabet, mateřská společnost Googlu, překonala očekávání. Její čtvrtletní tržby se meziročně zvedly o 23 procent.
Prototyp vesmírného plavidla Starship od společnosti SpaceX má za sebou další nepovedený zkušební let.
Elon Musk představil projekt Starship v září 2019.
Bývalý šéf Evropské centrální banky Mario Draghi se může stát novým italským premiérem v úřednickém kabinetu. Řím tak chce dočasně vyřešit současnou vládní krizi.
5
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Pozitivní data

Hospodářství Spojených států se zotavuje z koronakrize rychleji, než se očekávalo. Ukazují to některá makroekonomická data. Počet lidí žádajících o podporu v nezaměstnanosti už dva týdny za sebou klesá. Pozitivně vypadá také index spotřebitelské důvěry nebo podnikatelské aktivity. Hrubý domácí produkt USA by měl na základě odhadů letos vyrůst o 4,6 procenta. Podle agentury Bloomberg se začaly projevovat dopady záchranného balíčku ve výši 900 miliard dolarů, asi 19,4 bilionu korun, který americký Kongres schválil v prosinci. Znamená to také, že prezident Joe Biden může mít problém s prosazováním svého dalšího chystaného stimulu v hodnotě 1,9 bilionu dolarů, jenž se nyní může jevit jako nepotřebný.     

Muskova Starship znovu havarovala 

Americká společnost SpaceX miliardáře Elona Muska uskutečnila další cvičný let rakety Starship, která by měla už za několik let dopravit lidskou posádku na Mars. Ani tentokrát se však pokus nezdařil. Bezpilotní raketa vystoupala do výšky deseti kilometrů nad pobřežím amerického státu Texas, při přistání však opět havarovala a skončila v plamenech. Inženýři SpaceX však zůstávají optimističtí. Let jim prý umožnil nashromáždit nová cenná data a program bude jednoznačně pokračovat. Musk považuje padesátimetrovou vesmírnou loď Starship za budoucnost kosmického cestování. 

Z trhů a burz 

Akcie posilovaly, stříbrná horečka skončila

Akciové trhy ve Spojených státech v úterý navázaly na pondělní růst a opět výrazně posílily. Index S&P 500 se zvýšil o 1,39 procenta. Dow Jones se zvedl o 1,57 procenta a Nasdaq Composite si připsal 1,56 procenta. Investoři měli zájem o ropu a kryptoměny. Naopak stříbro se po raketovém vzestupu ze začátku týdne prudce propadlo. Optimismus včera panoval na obou stranách Atlantiku. Panevropský index STOXX Europe 600 zpevnil o 1,29 procenta. O více než jeden a půl procenta si polepšil německý DAX a francouzský CAC 40. V zisku 0,78 procenta uzavřel obchodování též britský FTSE 100.      

Technologičtí obři překonali očekávání

Několik velkých světových společností včera oznámilo své čtvrtletní hospodářské výsledky. Tržby Alphabetu (majitele Googlu a YouTubu) dosáhly v posledním kvartále minulého roku 56,9 miliardy dolarů neboli 1,2 bilionu korun. To znamená meziroční nárůst o 23 procent a o více než tři a půl miliardy dolarů lepší výsledek, než jaký odhadovali analytici. Akcie Alphabetu se po běžných obchodních hodinách zvýšily o téměř osm procent. 

Očekávání překonal také Amazon. Čtvrtletní tržby obřího internetového prodejce poprvé překonaly hranici sto miliard dolarů a meziročně se zvedly o 44 procent. Firma zároveň oznámila, že z pozice jejího výkonného ředitele letos po více než dvaceti letech odchází druhý nejbohatší muž světa Jeff Bezos. Nepříliš pozitivními čísly se naopak v úterý „pochlubily“ ropné koncerny BP a ExxonMobil, které loni prodělaly miliardy.    

Tweet dne

„Rozhodnutí Alexeje Navalného vrátit se do Ruska poté, co byl otráven, byl skutečně odvážný a obětavý čin. Naproti tomu, dnešní rozsudek byl projevem čisté zbabělosti a odporuje i těm nejzákladnějším standardům spravedlnosti. Alexej Navalnyj musí být okamžitě propuštěn.“ 

Světoví lídři odsuzují výsledek včerejšího soudního procesu s ruským opozičním vůdcem Alexejem Navalným, který byl poslán na 3,5 roku do vězení. Kromě britského premiéra Borise Johnsona zkritizovali verdikt také francouzský prezident Emmanuel Macron či rakouský kancléř Sebastian Kurz.  

Stane se dnes

  • Itálie se bude nadále pokoušet sestavit novou vládu poté, co včerejší jednání stran dosavadní vládní koalice skončilo krachem. Italský prezident Sergio Mattarella se zřejmě pokusí vytvořit úřednický kabinet v čele s Mariem Draghim, bývalým šéfem Evropské centrální banky. 
  • Španělsko ode dneška omezuje lety z Brazílie a z Jihoafrické republiky kvůli novým mutacím koronaviru.
  • V Paříži se sejdou ke společnému jednání francouzský prezident Emmanuel Macron a slovenský premiér Igor Matovič
  • Brusel vydá předběžnou zprávu o vývoji inflace a konečnou zprávu o vývoji podnikatelské aktivity v eurozóně za leden.
  • Své hospodářské výsledky za čtvrté čtvrtletí oznámí americká internetová aukční síň eBay.