Putin zkritizoval Západ a oznámil pozastavení jaderné dohody. Absurdní, reaguje Washington

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin
Publikum na projevu ruského prezidenta Vladimira Putina
Projev ruského prezidenta Vladimira Putina
Přípravy na projev Vladimira Putina
Bezpečnostní složky v Moskvě v den projevu Vladimira Putina
6
Fotogalerie

Ruský prezident Vladimir Putin se ve svém napjatě očekávaném projevu k federálnímu shromáždění soustředil hlavně na další obviňování Kyjeva a Západu. Zároveň se pokusil vystupňovat jadernou hrozbu oznámením, že Rusko pozastavuje svoji účast v dohodě Nový START, která omezuje počet jaderných hlavic a jejich nosičů. Komentátoři podotýkají, že řeč v předvečer výročí invaze na Ukrajinu směřovala především k domácímu publiku, které marně doufá v optimistické zprávy z fronty. 

„Dělali jsme vše, co bylo v našich silách, abychom tento problém vyřešili mírovou cestou, vyjednávali jsme mírové východisko z tohoto obtížného konfliktu, ale za našimi zády se připravoval zcela jiný scénář,“ snažil se prezident přesvědčit Rusy o správnosti svých kroků.

Západ podle něj pouze hrál o čas a zavíral oči před politickými vraždami a dalšími nepravostmi na Ukrajině. „Chci zopakovat: jsou to oni, kdo je vinen za válku, a my používáme sílu, abychom ji zastavili,“ řekl za velkého potlesku.

Naznačil, že pomoc napadené zemi nezůstane bez reakce. „Jednu okolnost musí každý pochopit. Čím více zbraní dlouhého doletu dorazí na Ukrajinu ze Západu, tím více budeme muset vytlačit hrozbu z našich hranic, to je přirozené,“ varoval s tím, že Rusko nelze porazit na bojišti. Podotkl, že Západ neuspěl ani ve snaze zlomit zemi ekonomickými sankcemi.

Prezident během projevu oprášil i téma jaderných zbraní. „Jsem dnes nucen oznámit, že Rusko pozastavuje svoji účast v dohodě Nový START. Opakuji, neodstupuje od smlouvy, nýbrž pozastavuje účast,“ uvedl téměř na závěr. 

Moskva podle něj musí být připravena otestovat jaderné zbraně, pokud tak učiní Spojené státy jako první. Dohodu podepsali v roce 2010 v Praze tehdejší prezidenti USA a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medveděv. Kreml už dříve odmítl spolupracovat na inspekcích jaderných zbraní, jejichž podmínky jsou popsány v této dohodě.

Washington se vůči Putinovým tvrzením okamžitě ohradil a označil je za absurdní. „Nikdo neútočí na Rusko. V představě, že Rusko bylo pod nějakou formou vojenské hrozby ze strany Ukrajiny nebo kohokoli jiného, je určitý druh absurdity,“ konstatoval bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan. 

Šéf americké diplomacie Antony Blinken rozhodnutí Moskvy považuje za nezodpovědné a hluboce nešťastné. USA podle něj zůstávají připraveny kdykoliv obnovit jednání o omezení jaderných zbraní. 

Ruský lídr se během své řeči opět pustil i do historických výprav, nařkl Západ ze snahy odtrhnout Ukrajinu od jeho vlasti už od 19. století. V moderních dějinách pak podle něj mimo jiné financoval revoluci na Ukrajině v roce 2014.

Zároveň Západ znovu obvinil z dekadence, tento region podle něj směřuje k duchovní katastrofě. „Podívejte se, co dělají se svými vlastními lidmi: ničení rodiny, kulturní a národní identity, perverze a zneužívání dětí jsou prohlášeny za normu. A kněží jsou nuceni žehnat sňatkům osob stejného pohlaví,“ dodal.

Část proslovu Putin vyhradil poděkování lidem, kteří bojují v první linii. A také obyvatelům čtyř ukrajinských regionů, kteří hlasovali pro připojení k sousedovi. Rusko je na podzim formálně anektovalo, přestože tato území zcela nekontroluje. Prezident slíbil větší sociální podporu válečným veteránům a rodinám padlých.

Putin svůj každoroční projev pronesl v době očekávání stupňování ruské vojenské aktivity v sousední zemi a debaty o nutnosti zvýšení západní pomoci Ukrajině. V proslovu se zavázal, že bude systematicky pokračovat v ofenzivě.

Podle reakcí analytiků a komentátorů byla Putinova ostrá, ale nikoli převratná řeč určena především domácím posluchačům, kteří možná pod vlivem dosavadních ruských neúspěchů začínají pochybovat o správnosti invaze.

„Putin dal odpověď na hlavní otázku v myslích ruských občanů: Kdy skončí tato takzvaná zvláštní vojenská operace? Odpověď je v celém projevu. Není všemu konec. To vše je na dlouhou trať. Tohle je náš nový život. Naučte se v tom žít,“ citoval The Moscow Times výklad prokremelského experta Sergeje Markova.

Ruská politoložka Tatiana Stanovaja uvedla, že Putinův projev odráží novou úroveň radikalizace v prezidentově rétorice. „Zdá se, že neříká nic nového, ale všechny tyto staré myšlenky jsou prezentovány mnohem radikalizovanějším způsobem,“ napsala na Telegramu.

Z Kyjeva zaznělo, že projev ukázal na Putinův zmatek a irelevanci. „Zdůraznil, že Ruská federace je v ‚tajze na mrtvém bodě‘, nemá žádná slibná řešení a žádná mít nebude. Protože všude jsou ‚nacisté, Marťané a konspirační teorie‘,“ uvedl na Twitteru poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak.

Den před Putinovým proslovem na Ukrajinu nečekaně zavítal americký prezident Joe Biden. Jeho návštěva byla považována za vyjádření silné podpory napadené zemi. šéf Bílého domu Kyjevu při této příležitosti slíbil další vojenskou pomoc v hodnotě 500 milionů dolarů. Pentagon později uvedl, že nový balík zahrnuje munici do raketometů HIMARS, protitankové střely Javelin či čtyři radary pro monitorování vzdušného prostoru.

Bidenova cesta do země zmítané válkou pochopitelně nezůstala v Rusku bez povšimnutí. Bílý dům sdělil, že o ní Kreml informoval několik hodin předem. Místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv na Telegramu bez dalších detailů napsal, že americký prezident obdržel záruky bezpečnosti.

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell v pondělí vyzval k rychlejší pomoci Ukrajině. Uvedl, že ruská armáda chystá u frontové linie 350 tisíc vojáků na klíčové příští týdny války. Západ slíbil v poslední době zemi dodat velké množství tanků. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba věří, že Kyjev nakonec od spojenců dostane i stíhačky.

VIDEO: Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?

Video placeholde
• Videohub