S&P upozornila Rusko na možnost zhoršení úvěrového ratingu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's dnes zhoršila výhled ratingu Ruské federace ze stabilního na negativní. Upozornila tím Moskvu na možnost zhoršení samotné známky úvěrové spolehlivosti, kterou má nyní Rusko u S&P na stupni BBB. Změnu výhledu agentura zdůvodnila rostoucími geopolitickými a ekonomickými riziky v situaci narůstajícího napětí mezi Ruskem a Západem kvůli ukrajinské a krymské krizi.

„Změna výhledu odráží možnost podstatných a nepředpokládaných ekonomických a finančních důsledků, jaké by sankce EU a USA mohly mít na schopnost Ruska splácet závazky po zabrání Krymu, který mezinárodní společenství nyní právně považuje za součást Ukrajiny,“ píše se ve sdělení S&P, z něhož cituje agentura Reuters.

Spojené státy dnes rozšířily okruh lidí, na které budou kvůli ruské anexi Krymu uplatňovat sankce. Zároveň varovaly Moskvu, že Washington uvalí na Rusko hlubší hospodářské sankce, pokud si to okolnosti vyžádají. Evropská unie by na dnešním summitu měla podle diplomatů rozšířit okruh osob, na něž uvalí své vlastní sankce.

„Očekáváme, že EU a USA uvalí další sankce,“ podotkla S&P. Výraznější sankce by podle ní mohly podkopat ruskou ekonomiku, která už loni prudce zpomalila.

S&P konstatovala, že zhoršení mezinárodněpolitické situace již ruskou ekonomiku poznamenalo. Kurz rublu výrazně klesl a centrální banka podle agentury opouští dosavadní politiku zvýšené kurzové flexibility a omezených intervencí na devizovém trhu.

Tempo růstu ruské ekonomiky loni prudce zpomalilo, a to na 1,3 procenta ze 3,4 procenta v předchozím roce. Ruská centrální banka podle své poslední prognózy předpokládá, že letos tempo růstu mírně zrychlí na 1,5 až 1,8 procenta. Řada analytiků ale naopak očekává, že ruská ekonomika v důsledku sporů se Západem vstoupí do recese.

Ruský rubl od začátku letošního roku oslabil vůči americkému dolaru o více než deset procent, ačkoli ruská centrální banka vynaložila přes 22 miliard dolarů (438 miliard korun) na jeho podporu. Index ruských akcií MICEX od počátku roku ztrácí téměř 20 procent.