Trump: Jestli Turci v Sýrii překročí hranici přípustného, vyhladím jejich ekonomiku

Americký prezident Donald Trump

Americký prezident Donald Trump Zdroj: Reuters

Válka v Sýrii
Turečtí vojáci a bojovníci Svobodné syrské armády v centru Afrínu
Turečtí vojáci a bojovníci Svobodné syrské armády v centru Afrínu
Vojáci Svobodné syrské armády strhávají kurdskou sochu v centru Afrínu
Turečtí vojáci a bojovníci Svobodné syrské armády v centru Afrínu
23
Fotogalerie

Americký prezident Donald Trump dnes pohrozil, že "totálně zničí a vyhladí" tureckou ekonomiku, jestliže Ankara podnikne v reakci na stahování amerických vojáků ze Sýrie cokoliv, co bude Trump považovat za překročení určité hranice. Trump to napsal na twitteru. Bílý dům v neděli potvrdil, že Turecko brzy podnikne vojenskou operaci na severu Sýrie. Krátce po tomto oznámení se začaly americké jednotky ze severu Sýrie stahovat.

„Jak jsem se už dříve jasně vyjádřil a teď to jen zopakuji, pokud Turecko udělá něco, co já, se svou velkou a nepřekonatelnou moudrostí, budu považovat za nepřípustné, pak totálně zničím a vyhladím tureckou ekonomiku,“ napsal Trump na twitteru.

Americký prezident už dříve rozhodnutí Washingtonu o stažení vojáků ze Sýrie zdůvodnil neochotou Evropy převzít tisíce zajatců z teroristické organizace Islámský stát, které střeží na severu Sýrie Kurdové.

Prohlédněte si fotogalerii:

Turecký představitel, jehož citovala agentura Reuters, počítá s tím, že turecká vojenská operace začne až po stažení všech Američanů, což podle tohoto zdroje může trvat i týden. Ankara se prý chce vyhnout jakémukoli incidentu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan k zahájení operace řekl, že „to může být kdykoli a bez varování“.