Turecko prudce zvýšilo dovozní cla na některé americké zboží

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan Zdroj: profimedia.cz

Turecko prudce zvýšilo cla na dovoz některého amerického zboží, včetně osobních aut, alkoholu či tabáku. Vyplývá to z oznámení zveřejněném v úředním věstníku. Nová cla zřejmě dále posílí nepřátelství mezi oběma zeměmi, které přispělo ke spuštění měnové krize v Turecku.

Výnos podepsaný tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdogan zvyšuje cla na osobní auta o 120 procent, na alkoholové nápoje o 140 procenta a na tabákové listy o 60 procent. Zvýší se také cla na řadu dalšího zboží, včetně kosmetiky, rýže a uhlí.

Turecký viceprezident Fuat Oktay na twitteru uvedl, že cla u některých produktů byla zvýšena v rámci principu reciprocity v odvetě za vědomé ekonomické útoky Spojených států vůči Turecku, napsaly agentury AP a Reuters.

Turecko-americké vztahy se v poslední době zhoršily kvůli sporům ohledně politiky vůči Sýrii a kvůli tomu, že Ankara zadržuje amerického pastora Andrewa Brunsona. Americký prezident Donald Trump se pak minulý týden rozhodl zdvojnásobit cla na dovoz oceli a hliníku z Turecka. U ocele tak bude clo činit 50 procent a u hliníku 20 procent.

Zhoršené vztahy Turecka se Spojenými státy přispívají k poklesu kurzu turecké liry. Ta již od začátku letošního roku oslabila vůči dolaru o více než 40 procent a v pátek zažila největší jednodenní propad od turecké finanční krize v roce 2001. Propad liry zasáhl světové akciové trhy i kurz eura. Investoři se obávají, že turecké podniky budou mít kvůli slabé liře potíže se splácením dluhů v cizích měnách, což by mohlo mít negativní dopad na evropský bankovní sektor.