Ukrajina prý potřebuje výrazně snížit dluh

Ukrajinská hřivna

Ukrajinská hřivna Zdroj: CC BY-SA 2.0: DAVID HOLT via Flickr

Ukrajina nebude schopná splácet svůj dluh do roku 2020 až 2022, pokud se její dluh výrazně nesníží. Řekl to agentuře Reuters zdroj blízký jednání o restrukturalizaci ukrajinského dluhu.

Ukrajina se nyní snaží vyjednat se svými věřiteli snížení dluhu o více než 15 miliard dolarů (374,1 miliardy korun). Restrukturalizace dluhu je součástí záchranného programu podporovaného Mezinárodním měnovým fondem.

Ukrajinská ministryně financí Natalija Jarešková dnes uvedla, že jednání s výborem věřitelů by měla začít příští týden v pondělí nebo úterý. Upozornila také, že státní Ukreximbank má splatit dluhopisy v objemu 750 milionů dolarů do 27. dubna a tato platba se podle ní zřejmě kvůli jednání s věřiteli neuskuteční.

Prodloužení termínů splátek, snížení úrokových plateb

Restrukturalizace dluhu se podle dřívějších slov ministryně má skládat z prodloužení termínů splátek a snížení úrokových plateb i jistiny. Největším věřitelem Ukrajiny je americká společnost Franklin Templeton, která vlastní více než třetinu státních dluhopisů země. Dalšími velkými soukromými věřiteli jsou investiční společnosti PIMCO a Blackrock. Rusko, které vlastní ukrajinské dluhopisy za tři miliardy dolarů, naznačilo, že se restrukturalizace dluhu nehodlá zúčastnit.

Dnes Jarešková uvedla, že ukrajinský dluh nemůže být restrukturalizován pouze prodloužením splatnosti dluhopisů a věřitelé nezískají výhodu z toho, když se nebudou chtít účastnit restrukturalizace v naději, že tak získají více peněz. Tak tomu bylo v případě Řecka, kdy některé fondy se držely stranou, a nakonec se jim podařilo z jejich investic získat více peněz než těm věřitelům, kteří se dohodli na restrukturalizaci.

Mnoho věřitelů očekávalo, že Ukrajina nejprve rozhodne o prodloužení splatnosti dluhopisů a teprve poté zhodnotí, k jakým přistoupí odpisům, případně že restrukturalizace se uskuteční pouze prodloužením splatnosti. Jarešková však uvedla, že tento způsob by pro Ukrajinu neměl smysl a restrukturalizace bude kromě prodloužení splatnosti zahrnovat i snížení výnosu a nominální hodnoty dluhopisů.

Dluh Ukrajiny činí zhruba 100 procent hrubého domácího produktu a státní rezervy v současné době vystačí asi na měsíc. Stabilitu země navíc podkopává konflikt na východě jejího území. Někteří věřitelé proto předpokládají, že ve hře by nakonec mohl být až 70procentní odpis jejich investic.

Jarešková v dnešním rozhovoru pro televizi Bloomberg rovněž uvedla, že ukrajinská ekonomika v prvním čtvrtletí zřejmě klesne o sedm až deset procent. V posledních třech měsících loňského roku se propadla o 15 procent.