Uprchlickou krizi chce Německo řešit bez dluhů, mezi výdaji má ale prioritu

Migranti po příjezdu do Mnichova

Migranti po příjezdu do Mnichova Zdroj: ctk/ap

Zvládnutí uprchlické krize má v Německu absolutní prioritu, ale péči o běžence je třeba financovat pokud možno bez dluhů, proto se ostatní výdajové požadavky musí podřídit, prohlásil ministr financí Wolfgang Schäuble na úvod rozpočtové debaty.

„Chceme to udělat bez dalšího zadlužení. Neměli bychom budoucím generacím přenechávat účet za úkoly, kterým nyní čelíme,“ řekl Schäuble.

Ministr zároveň varoval před možnými spory mezi spolkovou vládou a jednotlivými zeměmi a obcemi o to, kdo co zaplatil. Hádky o miliardové částky by totiž vstřícné postoje k přijímání uprchlíků nezlepšily, ale dokonce ohrozily. Dodal, že přijímání běženců by nemělo být sledováno jen z finančního hlediska.

Přečtěte si analýzu BBC:

Vládní strany se v noci na neděli dohodly, že na zvládnutí uprchlické krize Německo v nadcházejícím roce vynaloží navíc šest miliard eur (162 miliard korun). S těmito výdaji ale návrh rozpočtu pro rok 2016 nepočítal, proto ho Schäuble nyní upravuje.

Ministr financí také řekl, že případné dodatečné náklady by mohly být financovány z miliardových přebytků, které rozpočet díky vyššímu výběru daní a stabilnímu hospodářskému růstu za první pololetí zaznamenal. Německé finance v prvním půlroce skončily přebytkem rekordních 21,1 miliardy eur.