Výsledek referenda o brexitu bude těsný, průzkumy nedávají nápovědu

Premiér David Cameron nechce z EU. Brexit by podle něj mohl ohrozit mír v Evropě. Upozorňuje
také, že by britská libra dále padala. Britské ministerstvo financí spočítalo, že brexit by mohl
způsobit okamžitý pád hodnoty britské libry o 12 procent.

Premiér David Cameron nechce z EU. Brexit by podle něj mohl ohrozit mír v Evropě. Upozorňuje také, že by britská libra dále padala. Britské ministerstvo financí spočítalo, že brexit by mohl způsobit okamžitý pád hodnoty britské libry o 12 procent. Zdroj: Reuters

Výsledky průzkumů mínění o unijní budoucnosti Británie, které střídavě upřednostňují zastánce a odpůrce členství v EU, vyvolávají otázky, zda je Británie skutečně rozdělena na dvě poloviny či jaká je vypovídací hodnota a přesnost takových sondáží. Stačí vzpomenout na referendum o skotské nezávislosti v roce 2014, kdy průzkumy avizovaly odluku od Londýna, což se ale nakonec nepotvrdilo.

Sondáže v roce 2014 naznačovaly, že se Skotové vysloví pro nezávislost na Británii, nakonec ale s desetiprocentním náskokem zvítězili zastánci skotské příslušnosti ke Spojenému království.

Podobná situace se opakovala i loni před parlamentními volbami, kdy průzkumy očekávaly vyrovnané výsledky konzervativců premiéra Davida Camerona a opozičních labouristů. Předpokládalo se také, že volby velmi ovlivní protiunijní Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP). Cameron nakonec jasně vyhrál a zajistil si parlamentní většinu, naopak formace UKIP i přes vysoké voličské preference zaostala za očekáváním.

Jsou tady miliony lidí, kteří by šli bosí přes skleněné střepy hlasovat pro odchod. Kampaň pro setrvání nemá voliče, kteří jsou připraveni učinit to stejné

Média i analytici proto s pohledem na nynější vedení odpůrců unijního členství před referendem spekulují, zda Camerona čeká před jasným vítězstvím 23. června jen několikadenní nejistota, nebo zda zásoba jeho štěstí definitivně došla.

Šéf průzkumové společnost ICM Martin Boon přiznává, že z výsledků sondáží může jít kdekomu hlava kolem. „Prostě nevím, jak to bude,“ řekl Boon. Reagoval tak na fakt, že například některé telefonické a internetové průzkumy prováděné stejnou agenturou, si odporují. Má se za to, že hlavním problémem průzkumů před loňskými volbami byl nereprezentativní vzorek dotazovaných. Zda tato chyba byla napravena, jasné není.

Joe Twyman z agentury YouGov vidí nesoulad v motivaci voličů. „Jsou tady miliony lidí, kteří by šli bosí přes skleněné střepy hlasovat pro odchod. Kampaň pro setrvání nemá voliče, kteří jsou připraveni učinit to stejné,“ řekl s tím, že se však pořád domnívá, že Britové odhlasují setrvání v EU. Vítězství tábora britského unijního členství předpokládá i Tom Mludzinski z průzkumové společnosti ComRes.

„Pokud je vodítkem historie, tak setrvání směřuje k vítězství 23. června. V předchozích referendech se nakonec ukázal příklon ke statu quo,“ řekl Twymanův kolega z YouGov Peter Kellner.

Reflex

HLASUJTE V ANKETĚ: Má Česká republika zůstat v EU?

K vítězství prounijního tábora mohou zásadně přispět etnické menšiny, jako jsou například Indové, Pákistánci, Bangladéšané, Číňané či Afričané. Ti sice oproti bělošské většině výrazně upřednostňují britskou budoucnost v EU, zároveň je ale u nich početnější část nerozhodnutých voličů či těch, kteří se referenda zúčastnit nechtějí.

Podobně silný hlas mohou mít i mladí voliči do pětatřiceti let. Ti ze všech věkových skupin voličů nejvíce podporují unijní členství, hlasovat jich ale s určitostí hodlá podle různých sondáží jen zhruba polovina.

Na nesoulad výsledků průzkumů jsou citlivé finanční instituce i trh. Například libra kvůli možnému riziku brexitu, tedy odchodu Londýna z EU, oslabila vůči dolaru až na třítýdenní minimum. Mnozí investoři i analytici proto kvůli nejasným výhledům sondáží více než kdy jindy sledují sázkové kurzy, které dlouhodobě předpokládají britskou budoucnost v EU.

Šance na odchod 27 procent

Ale i odhady bookmakerů reagují na aktuální trendy společnosti. Sázková kancelář Ladbrokes odhaduje šance na odchod Británie z EU na 27 procent a šanci 79 procent dává setrvání v unii. Ještě před několika dny to přitom bylo 85 procent. Stejný předpoklad, tedy 85 procent ve prospěch setrvání v EU, udávala před dvěma týdny i kancelář William Hill, nyní tuto šanci vidí jako 73procentní.

Referenda se budou moci zúčastnit pouze ti voliči, kteří mohou hlasovat v britských parlamentních volbách. To znamená nejen občané Británie, ale i Irska či Malty a dalších zemí Společenství (Commonwealthu), kteří ve Spojeném království žijí. Naopak britští občané bydlící více než 15 let v zahraničí se v referendu vyjádřit nemohou.

Britští senioři se kvůli brexitu bojí o španělské sociální výhody
Zatímco v Británii je téma migrace klíčovým argumentem zastánců vystoupení země z Evropské unie, pro statisíce Britů usazených ve Španělsku je to přesně naopak. Takzvaný brexit pro ně může znamenat ztrátu sociálních výhod, které jim přináší princip volného pohybu osob v rámci unie. Podle španělského premiéra Mariana Rajoye by odchod Britů z osmadvacítky poškodil obě země.
Španělsko se za poslední půlstoletí postupně stalo nejoblíbenější zemí, kam míří Britové k trvalému pobytu mimo svou vlast. Vlídnější podnebí a výrazně nižší ceny přilákaly za Pyreneje přes půl milionu Britů. Více než třetinu z nich tvoří lidé starší 65 let, kteří sem přišli strávit důchodový věk. Díky členství v unii bezplatně užívají výhody zdejšího zdravotního systému, jejichž ztráty se nyní bojí a řada z nich tvrdí, že platit za zdravotní péči přímo ze svého by si dovolit nemohli. Britové rovněž nepotřebují rezidenční víza a mohou si bez omezení pořizovat či pronajímat zdejší na jejich poměry velice levné nemovitosti.
„Spousta lidí tu žije z velmi nízké penze a kdybychom si měli platit zdravotní náklady, hodně lidí by podle mě odešlo zpátky do Anglie, kde pro nás budou muset najít místo,“ řekla agentuře Reuters osmdesátiletá Patricia Dennisonová.