Západ zvažuje finanční pomoc Ukrajině, Rusko s půjčkou nespěchá

Demonstrující si přinesli ukrajinské vlasky a svíčky (autor: Monika Kovačičínová)

Demonstrující si přinesli ukrajinské vlasky a svíčky (autor: Monika Kovačičínová) Zdroj: Monika Kovacicinova

Ukrajinská opozice se v boji proti prezidentovi Viktoru Janukovyčovi a východnímu kurzu země upíná k nové naději. Doufá, že Západ zemi poskytne finanční pomoc, která bude konkurovat dohodě s Ruskem. Téma je zvlášť aktuální, protože Moskva s ohledem na politický vývoj nespěchá s uvolněním další části ze slíbeného úvěru patnáct miliard dolarů.

Šéfka diplomacie EU Catherine Ashtonová listu The Wall Street Journal řekla, že Brusel a Washington pracují na balíčku krátkodobé podpory, jenž by Ukrajině pomohl překonat přechodné období a připravit se na prezidentské volby.

Výše pomoci zatím nebyla určena. „Cifry nebudou nízké,“ podotkla však Ashtonová. Její podmínkou patrně budou hospodářské reformy. Nemá ale záviset na dohodě Kyjeva s MMF, která dosud vázla například na sporech o ceny plynu pro domácnosti.

Ruskem slíbených patnáct miliard dolarů je podle opozičního lídra Arsenije Jaceňuka minimální částka potřebná ke stabilizaci ekonomiky, která byla v kritickém stavu už před vypuknutím protestů. Nepokoje dále zvedají výnosy státních dluhopisů a oslabují hřivnu. Má za sebou největší měsíční propad za více než čtyři roky.

Janukovyč se uzdravil
Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč se vrátil z nemocenské do úřadu. Má před sebou řadu úkolů, především jmenování nového premiéra. Podle zdroje z jeho okolí chce výběr šéfa kabinetu konzultovat s opozicí. Ta od Janukovyče požaduje další ústupky. Na dnešním zasedání parlamentu se patrně pokusí prosadit návrat k ústavě z roku 2004, což by mělo za následek omezení prezidentských pravomocí. Navíc chce dosáhnout schválení nového zákona o amnestii účastníků demonstrací.

Státní plynárenská společnost Naftogaz k tomu včera přiznala, že bude mít problémy s včasným uhrazením závazků Gazpromu. Odvolává se na neplatící velké zákazníky, jejich dluhy za poslední tři měsíce narostly téměř o deset miliard hřiven. Může tak dojít k další plynové roztržce s Ruskem, které by mohlo po Naftogazu požadovat platby předem.

Vládě se rýsují i jiné obtíže. Podnikatelé Lvivské oblasti ohlásili, že nadále nebudou odvádět daně, díky kterým se Janukovyč drží u moci. „Pozastavíme platbu daně z přidané hodnoty a daně z příjmu. Právě z těchto peněz vydržují Berkut a kancelář prezidenta,“ řekl serveru Zachid.net jejich zástupce Roman Zafijovskyj. Není vyloučené, že se krokem inspirují podnikatelé i jinde.

Ukrajina: Vitalij Kličko je blízko knokautu Janukovyče

Analýza: Ukrajina Rusko potřebuje, krizí zasažená EU ji vlastně ani nechce