Zdravotnická aplikace Babylon expanduje. Nabídne umělou inteligenci i videohovory s lékaři

Bupa

Bupa Zdroj: profimedia.cz

Bupa
2
Fotogalerie

Společnost Babylon Healthcare poskytne služby svého virtuálního doktora významné britské soukromé zdravotní pojišťovně Bupa.

Od konce tohoto měsíce tak budou mít aplikace Babylon bezplatně k dispozici pracovníci, kteří mají pojištění Bupy přes své zaměstnavatele – velké korporace. Následně zahrne Bupa tuto službu i pro menší firemní klienty. Kolik za to Bupa zaplatí, strany nezveřejnily.

Chloubou Babylonu je chat využívající umělou inteligenci. Ten může fungovat jako první zdravotnický kontakt pro stanovení diagnózy. Pacientovi poradí s jeho potížemi, jestli je nutné navštívit lékaře, nebo jak si pomoci samoléčbou. Pro ty, kterým chatbot nepomůže, nabízí společnost videohovor s lékařem. A to během několika hodin, tedy v mnohem rychlejším termínu, než jsou běžné objednací doby v Británii.

Britská Národní zdravotní služba proplácí tyto služby pacientům, kteří se ke kamenné ordinaci Babylonu v Londýně registrují jako ke svému praktickému lékaři. V jednání je rozšíření na další lokality v Británii. Jinak si služby platí pacienti sami.

Podle zakladatele společnosti Ali Parsy může umělá inteligence a online komunikace zvýšit dostupnost zdravotních služeb jak ve vyspělém, tak v rozvojovém světě. Ambice Babylonu jsou proto globální. „V rozvojových zemích má polovina obyvatelstva malý přístup k základním zdravotnickým službám. Utrácíme biliony dolarů a přitom zůstávají miliardy lidí stranou. Věříme, že díky dnešní technologii, je naprosto možné radikálně změnit poskytování zdravotní péče všude a všem,“ myslí si Parsa.

Jak žít 120 let? Odpovědi najdete v magazínu E15. Získat ho můžete zde >>>

Video placeholde

E15 Premium - Jak žít 120 let • E15

V dubnu se dohodl s čínským investičním holdingem Tencent na vetknutí inteligentního doktorského chatbota do aplikace WeChat, která má přes miliardu uživatelů. Ti tak budou mít možnost zeptat se v chatu na své zdravotní potíže a dostat odbornou odpověď.

Tím expanze Bablonu nekončí, letos se dohodl také na spolupráci s vládou Saúdské Arábie. Od roku 2016 má firma projekt s vládou Rwandy. K Babylonu se registrovalo už přes dva miliony místních, tedy třicet procent Rwanďanů starších 16 let. Podle tiskového prohlášení Babylonu to činí z Rwandy zemi s nejhustším pokrytím digitálními zdravotními službami na světě. Kromě místní sociální správy spolufinancuje Rwandský projekt Nadace Billa a Melindy Gatesových.

Další rozšíření slibuje domluvená spolupráce se Samsungem, který zahrne Babylon do své zdravotní aplikace Samsung Health. O tržby se bude Samsung a Babylon dělit, uživatelé zaplatí 50 liber za rok nebo 25 liber za jednu konzultaci.

Babylon založil Ali Parsa v roce 2013, v  letech 2016 a 2017 získal od investorů 85 milionů dolarů na další rozvoj.