Ministerstvo chce ubrat sestrám papírování. Může to ohrozit pacienty, tvrdí ombudsmanka

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ministerstvo zdravotnictví chce ulevit zdravotním sestrám a dalšímu personálu od přebujelé byrokracie. Chystá se proto novelou vyhlášky zmírnit pravidla pro vedení zdravotnické administrativy.

Ombudsmanka Anna Šabatová ale míní, že méně záznamů by se mohlo obrátit v neprospěch pacientů, v jejichž léčbě případně nemocnice pochybí. Neexistovala by podle ní možnost postup léčby řádně ověřit.

Zjednodušená pravidla by se týkala například informovaného souhlasu pacienta s některými zákroky, reverzu pro propuštění z léčby a celkově objemu ošetřovatelské dokumentace. Šabatová kvůli tomu poslala k chystané změně vyhlášky několik zásadních připomínek.

„Nedostatky v dokumentaci brání efektivní kontrole. Stát musí mít zachovanou reálnou možnost správního postihu při pochybení,“ uvedla. Mimo jiné odmítá uvolnění pravidel pro písemné informované souhlasy, které si musejí zdravotnická zařízení nechávat podepsat před některými výkony.

Rezort zdravotnictví tyto námitky nepřijal. „Ministerstvo preferuje kvalitní poskytování zdravotních služeb, na které je třeba mít dostatek času, před sepisováním podrobných a mnohdy zbytečných záznamů,“ prohlásil náměstek ministra zdravotnictví pro legislativu Radek Policar.


Jak žít 120 let? Odpovědi najdete v magazínu E15. Získat ho můžete zde >>>

Video placeholde

E15 Premium - Jak žít 120 let • E15


Rozvolnění pravidel pro sesterské papírování je nyní podle něj o to potřebnější, že zdravotníků je nedostatek. „Jak víme z mnoha reakcí všeobecných sester a dalšího ošetřovatelského personálu, je právě míra vedení záznamů prvkem způsobujícím jejich odchod mimo zdravotnictví,“ míní Policar.

Pochyby má i Hospodářská komora, která bojuje za zachování jasného vzoru pro reverz. „Takovýto dokument má významný dopad pro právní ochranu zdravotnických zařízení,“ uvedla komora.

S výtkami ale kritici zřejmě neuspějí. Návrh vyhlášky byl již podle mluvčí rezortu zdravotnictví Gabriely Štěpanyové projednán komisí legislativní rady pro veřejné právo. „Vyhláška se tak připravuje k předložení do Sbírky zákonů,“ uvedla.