Leasingové společnosti pláčou: Operativní leasing Čechy příliš nezajímá

MG GS

MG GS Zdroj: MG

MG GS
MG GS a MG3
3
Fotogalerie

Operativní leasing není pro fyzické osoby příliš atraktivní. Svůj vůz by jím financovala pouze dvě procenta Čechů. K situaci ale přispívá i fakt, že je pro nás tento způsob financování velkou neznámou. Vyplývá to z výzkumu agentury Stem/Mark.

Osobní automobil dnes najdeme téměř v každé domácnosti. Pouze 6 % dotázaných uvedlo, že auto nemá a ani jej nechce. Častěji jde o lidi nad 45 let, Pražany a obyvatele dalších velkých měst, kde je dobře fungující MHD. O tom, zda bude domácnost vlastnit automobil, většinou rozhodují muži. Každý sedmnáctý dotázaný uvedl, že své auto pořídil přes operativní leasing. A pouze každý pětadvacátý o této možnosti uvažuje.

Když respondenti zvážili všechny možnosti financování vozu, pouze dva lidé ze sta by volili právě operativní leasing. Ze svých úspor chce auto financovat každý čtvrtý, úvěrem každý dvacátý respondent. Téměř třetina Čechů zatím nemá jasno v tom, jak bude pořízení svého dalšího automobilu financovat.

Pro a proti

V celku pozitivní postoj k tomuto typu leasingu mají lidé s VŠ vzděláním, kteří si chtějí pořídit své další auto nové a ne ojeté. Dále jsou mu nakloněni lidé, kteří o operativním leasingu něco vědí. Mezi výhody operativního leasingu můžeme zahrnout to, že nemusíte řešit prodej vozidla a fakt, že při opakovaném využití můžete stále jezdit novým vozem.

Naproti tomu je dle průzkumu hlavními bariérami operativního leasingu fakt, že kupující nikdy nezíská automobil do osobního vlastnictví, a víra, že v době pořízení auta bude mít člověk dostatek úspor, aby si mohl vůz koupit ze svého.

Moc toho nevíme

Povědomí o operativním leasingu není moc vysoké. Dobrou informovaností se může pochlubit 17 procent dotázaných. Častěji jde o muže, lidi v produktivním věku, vysokoškoláky a osoby, které plánují pořídit svůj příští automobil jako nový.

Operativní leasing je způsob fianncování vozu. Rozdíl mezi klasickým úvěrem a operativním leasingem je ten, že i po skončení smlouvy patří vozidlo leasingové společnosti. Jedná se tak vlastně o pronájem vozu, po skončení smlouvy ale máte možnost si vozidlo odkoupit.