Nejčastější úroková sazba u hypoték? 2,49 procenta

Jak to vypadá na hypotéčním trhu?

Jak to vypadá na hypotéčním trhu? Zdroj: Profimedia

Většina lidí (61,9 procenta) má hypoteční úvěr s roční úrokovou sazbou 2,49 procenta, ale i nižší. Ukázal to průzkum Moneta Money Bank. 13,4 procenta respondentů má aktuálně uzavřenou smlouvu s úrokem 3,00 procenta nebo vyšším.

Každý pátý Čech má úrokovou sazbu na dvě procenta i nižší. Nejvíce účastníků, tedy 41,8 procenta má roční úrokovou sazbu mezi 2,01 až 2,49 procenta. 13,4 procenta odpovídajících je na úroku 3,00 procenta a více.

Banku nejčastěji vybíráme podle úrokové sazby (73,1 procenta). Dále jsou pro nás určující poplatky spjaté se sjednáním a čerpáním úvěru, délka fixace. 18,7 procenta lidí si chtělo vzít úvěr u své banky a 23,1 procenta Čechů ovlivnil přístup hypotečního poradce. „Průzkum odhalil, že v průměru každý druhý klient vybíral ze dvou až tří konkurenčních nabídek hypotečních úvěrů. Tímto přístupem mohou žadatelé o hypotéku získat výhodnou úrokovou sazbu i nyní, a to jak pro zcela nový úvěr, tak pro refinancování stávajícího úvěru. Porovnáním více nabídek z trhu může klient navíc zjistit, že ušetří až desítky tisíc korun u bank, které nabízejí zdarma zpracování hypotečního úvěru, vedení úvěrového účtu či odhad nemovitosti a výpis z katastru nemovitostí,“ vysvětil Tomáš Kostrhoun, senior manažer Moneta Money Bank pro úvěrové produkty.

Zájem o hypotéky neopadá. Každý sedmý z dotázaných má v plánu si vzít hypotéku v budoucích dvanácti měsících. Každý třetí to chce udělat v rozmezí jednoho až dvou let.