Stavební spořitelny letos sází na refinancování

Kam uložit nejvýhodněji peníze? Zatím to vypadá, že od Nového roku se o tom vyplatí hodně přemýšlet.

Kam uložit nejvýhodněji peníze? Zatím to vypadá, že od Nového roku se o tom vyplatí hodně přemýšlet. Zdroj: scom

Vzít si úvěr ze stavebního spoření a stěhovat se do nového? Podle spořitelen by to mohlo být od ledna náročnější než nyní...
stavební spoření
3
Fotogalerie

Stavební spořitelny momentálně sází na rostoucí sazby hypoték. Další kartu vsadí na klienty, kteří budou potřebovat refinancovat. Podle serveru Hypoindex by měl díky tomu růst objem úvěrů i počet nových smluv.

Pokud se podíváme do historie, stavební spořitelny měly největší žně v době, kdy mírně rostly úrokové sazby. Jak ukazují údaje ČNB, na začátku letošního roku byla průměrná úroková sazba úvěrů stavebních spořitelen na 2,07 procenta. Na konci roku by mohly sazby hypotečních úvěrů být skoro o jedno procento vyšší. Úvěry od stavebních spořitelen by si měly udržet půlprocentní náskok.

ČNB má vše pod palcem

Za zvyšování hypotečních sazeb samozřejmě stojí ČNB, která zvyšovala základní sazby. Ty byly navyšovány už v loňském roce a v letošním roce to pokračovalo. V období od srpna 2017 vzrostly úrokové sazby už třikrát, celkem to bylo o 0,75 procenta. Podle Hypoindexu není stavební spoření tolik závislé na tržních sazbách jako hypotéky. Hypoteční banky musí na růst základních sazeb reagovat rychleji než stavební spořitelny. Důvod je prostý: stavební spořitelny totiž poskytují úvěry z peněz, které od klientů vyberou.

Nízké úrokové sazby jdou ruku v ruce s půjčkami

Nízké úrokové sazby pochopitelně nahrávají půjčkám. Klesá tak atraktivita spoření. Logicky se tak minulé roky, kdy byly úrokové sazby na historických minimech, nesly v duchu úvěrů. Stavební spořitelny v loňském roce dosáhly na podíl vkladů 68,5 procenta. Překonán byl i rekord z roku 2010. V tomto roce bylo rozpůjčováno 68,2 procenta vkladů. V roce 2017 stavební spořitelny poskytly úvěry v celkové výši 59,6 miliard korun. Letos by to mělo být podobné.

Letošní refinancování

Podle Hypoexperta v letošním roce skončí fixace 156 tisícům hypoték. Odhadovaný objem hypoték refinancovaných v letošním roce by měl dosáhnout 45 miliard korun. A zde začne boj o klienty, protože stavební spořitelny budou mít zájem přebrat klienty hypotečním bankám. Neznamená to ale, že by všichni mohli refinancovat u stavebních spořitelen. Úvěry od stavebních spořitelen totiž ani náhodou nedosahují tak vysokých částek jako tomu je u hypotečních bank.